Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REŠILI DA SE NE BUNE

Francuzi se nadaju da će imati koristi od kraljevog letovanja

Autor: Tanjug | 26.07.2015 - 22:27:00h | Komentara: 0

Iako je plaža na francuskoj rivijeri zatvorena za posetioce, pristup obali sprečen, negodovanje zbog dolaska kralja Saudijske Arabije Salmana na letovanje je utihnulo jer se njegove "komšije" nadaju koristi od njegovog prisustva.

Salman bin Abdul Aziz al-Saud

Kralj Salman uživa u svojoj vili | Foto: Profimedia

Oko "Dvorca Aurora", raskošne vile saudijske kraljevske porodice u Valori-Golf Žuanu, na francuskoj rivijeri, malo šta ukazuje da je monarh od subote u svom letnjikovcu, u pratnji osoblja od nekoliko stotina ljudi.
Obezbeđenje je relativno diskretno - jedan policijski kombi parkiran je pred kapijom imanja. Privatno obezbeđenja nonšalantno nadzire ulaz imanja koje se prostire duž nekoliko stotina metara obale Sredozemnog mora. Nešto dalje, drugi policijski automobil obezbeđuje ulaz na javnu plažu Mirandola, pod prozorima saudijske vile.
Lokalna prefektura policije je okačila upozorenje da je "zabranjen pristup i prolazak javnim delom obale; zabranjeno je kupanje kod rezidencije kralja Saudijske Arabije".
Na moru, nekoliko desetina metara od obale, dva patrolna čamca Žandarmerije osiguravaju da nijedan brod ne uđe u priobalni pojas od 300 metara gde je zabranjena sva plovidba tokom kraljevog letovanja.
Nakon gunđanja poslednjih nekoliko nedelja, stanovnici kojima je uskraćen pristup plaži, izgleda da su na kraju odustali.
- Zatvaranje plaže mi malo smeta, ali ništa više od toga. Spreman sam da žrtvujem svoj komfor jer je kralj dobra mušterija za Francusku, kaže Toni, vlasnik stana u susedstvu.
- U našem komšiluku se mnogi žale, priznaje.
Ali sestre Kultum i Žo koje su tu takođe na odmoru kažu: "Šta je malo neprijatnosti u odnosu na ostvaren prihod? Prisustvo kralja nam uopšte ne smeta".
- Prošle su tri nedelje defilea kamiona s kućnim aparatima i opremom za kuću, prošle su arhitekte, baštovani, cvećari, sobarice. Da vidite samo koliki su sada redovi pred Ermesom i Šanelom u Kanu!, kažu one.
Prethodnik Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, kralj Abdulah koji je vladao od 2005. do smrti početkom ove godine, nikada nije došao u Valori. Ali novi saudijski monarh oživljava tradiciju koju je pokrenuo stari kralj Fahd, koji je tamo boravio redovno. Vozači iznajmljenih luksuznih nemačkih limuzina sa zatamnjenim staklima strpljivo čekaju u redu svoje klijente koji su došli iz Kana u posetu suverenu.
Kažu da je 400 limuzina s vozačem iznajmljeno za mesec dana za potrebe kraljeve pratnje koju čine kraljevska porodica, prijatelji, vojni zvaničnici, protokol...
- Traže da ih vozimo u restorane, ili da posete Sen-Trope, Monako, Nicu, ili da razgledaju vile koje bi da kupe, kaže Emed, vozač s kravatom. Njegov kolega, Emen, primećuje da "treba razumeti ove mere bezbednosti - Saudijska Arabija je u ratu protiv Islamske države". Lokalni opozicioni odbornik Žan-Noel Falku je prikupio 120.000 potpisa na peticiji protiv "privatizacije" plaže.
- Saudijci su dobrodošli u Francusku dok poštuju francuski zakon, insistirao je, kritikujući privilegije odobrene kraljevskoj porodici.
- Gde ćemo stići ako bogati i moćni, sa izgovorom da troše novac, imaju pravo da ne poštuju zakon!?
U nedelju je kontra-peticija postavljena na internetu, uz poziv za "podršku Saudijcima iz očiglednih razloga državne bezbednosti i ekonomske koristi".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP