Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTORIJSKA POSETA PAPE SARAJEVU

Franja: Mir i sloga među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima! (FOTO+VIDEO)

Autor: Agencije | 06.06.2015 - 10:04:00h | Komentara: 1

Ključne reči koje su obeležile posetu pape Franje Sarajevu i misu koju je održao na stadionu Koševo, u prisustvu više od 65 hiljada građana, od kojih su čak 23 hiljade katolici iz Hrvatske, su - dijalog, mir, pravda i praštanje.

Papin dolazak je događaj koji će obeležiti ovu godinu

Papin dolazak je događaj koji će obeležiti ovu godinu | Foto: Profimedia.rs

Osnovna poruka poglavara Katoličke crkve je da u promociji mira moramo biti umetnici, elastični, strpljivi i moramo se zalagati da sačuvamo jednostavnost srca.


Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga, poručio je takođe papa koji je u posetu BiH došao u godini obeležavanja dve decenije donošenja Deojtonskog sporazuma.

Papa je poručio i da mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima imaju važnost koja doseže daleko izvan granica BiH.


Rimski papa je rekao i da su to reči koje mogu zaceliti najdublje rane, ali zajedničkim koracima kojima se pročišćavanje sećanje i daje nadu za budućnost.

Papa drži bebu u naručju prilikom posete Bosni

Papa drži bebu u naručju prilikom posete Bosni | Foto: Tanjug/ AP

 

 
 - Tu nadu sam video pozdravljajući decu na aerodromu - muslimani, pravoslavci, jevreji i ostali - svi zajedno su radosni, rekao je papa.


On je naveo da se u ime tih vrednosti može i mora sarađivati, opraštati i sa njima rasti. 

Papa u papamobilu

Papa u papamobilu | Foto: Tanjug/ AP

 

U tišini stadiona, papa Franja u svom papamobilu, zajedno sa kardinalom Vinkom Puljićem, obišao je jedan krug, a ta pozdravna manifestacija praćena je pesmom "Hrist na žalu" iz jevnađelja po Luki.

Sveto euharistijsko slavlje, kao centralni događaj pohoda glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Papa služi zajedno s desetinama biskupa i velikim brojem sveštenika iz BiH i drugih zemalja.


Učestvuju i tri crkvena hora s velikim brojem članova, a prati ih veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Lokalni mediji su javili da je fudbalski stadion Koševo pun ljudi koji su papu pozdravili jednoglasnom porukom "Mir vama" i "Papa mi te volimo", a dobrodošlica je izgovorena i na italijanskom jeziku.

Papa u papamobilu

Papa u papamobilu | Foto: Tanjug/ AP

 


Prethodno su na tribinama zagrljeni, pevali pesme o miru i tako iskazali jedinstvo, a sa ovog mesta je upućena poruka "Ljubav je uskrsla".


Na putu ka Koševu, Papa je zaustavljao vozilo, pozdravljao i ljubio malu dec

-U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te podsticaji kojima se to neguje i srdačni odnosi, imaju važnost koja seže van granica BiH. Ovome se daje svedočanstvo celom svetu da je saradnja među religijama itekako moguća, kako pluralizam može podstaknut i rešavanje najdubljih problema i kako se najdublje rane mogu zaceliti zajedničkim hodom - rekao je papa.

Posebno je istakao utisak koji je na njega ostavio susret sa decom na aerodromu.


  -Muslimani, katolici i ostale manjine - svi zajedno. Radosni. Puni nade, kaže papa i dodaje da su političari pozvani da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći da budu prvi koji će početi napredak.

Na taj način se, prema njegovim rečima, može izgraditi društvo u kojem će se rešavati problemi.


  -Da bi se ovo ispunilo preko je potrebna jednakost svih građana -  smatra papa Franja.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio je papi ključeve Grada Sarajeva.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, doputovao je jutros u Sarajevo, čime je otpočela njegova državnička i pastoralna poseta Bosni i Hercegovini pod motom "Mir vama", tokom koje će preneti poruku mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumevanja.

Papa poslao goluba mira

Papa poslao goluba mira | Foto: Tanjug/ AP

 

Bezbednosne službe upozorile su građane da papi Franji, dok bude prolazio kroz Sarajevo, ne smeju da mašu sa prozora i balkona, te da policiji odmah prijave ako uoče sumnjive osobe i predmete. Građani koji budu želeli da pozdrave papu Franju dok se bude vozio kroz Sarajevo moći će da to urade mahanjem s trotoara.

Mahanje sa prozora ili balkona nije dozvoljeno jer bi takvi postupci mogli da budu pogrešno shvaćeni.

Tokom prolaska kolone sa poglavarom Rimokatoličke crkve prozori moraju da budu zatvoreni, a građani ne smeju da borave na balkonima.

Građani su upozoreni da ne nose oružje i druge predmete, pogodne za nanošenje povreda, te alkoholna pića.

Koševo ispunjeno do poslednjeg mesta

Koševo ispunjeno do poslednjeg mesta | Foto: Profimedia.rs

 

Jedno od pravila kojih treba da se pridržavaju građani jeste i da za vreme prolaska svečane kolone ne bacaju predmete na trasu kretanja i na mesta zadržavanja kao način pozdravljanja pape.

Na sarajevskom aerodromu papu je dočekala višečlana delegacija koju su predvodili hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luiđi Pežuto.

Papa Franja je dočekan ispred zgrade Predsedništva Bosne i Hercegovine uz najvše državničke počasti.


Šefa vatikanske države je ispred brojne bosansko-hercergovače delegacije dočekao predsedavajući Predsedništva Mladen Ivanić.


Papa se poklonio pred zastavom zemlje domaćina, odajući i na taj način počast državi čiji je danas gost i kojoj će preneti poruku mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumijevanja.


Osim zvaničnika BiH, bila je i prisutna i delegacija Vatikana u kojoj je i državni sekretar kardinal Pietro Parolin, te apostolski nuncij u BiH Luidji Pežuto.

Papa sa Mladenom Ivanićem, bivšim predsednikom Republike Srpske

Papa sa Mladenom Ivanićem, bivšim predsednikom Republike Srpske | Foto: Tanjug/ AP


"Dobro nam došao Papa", veliki je naslov kojim je dolazak Svetog Oca
u subotu najavio "Dnevni avaz", koji ističe da papa Franjo dolazi u BiH s namerom da tu zemlju uvede u porodicu evropskih naroda.

Dočekujemo ga skromno, ali s puno ljubavi", piše na naslovnoj strani lista "Oslobođenje", prenoseći poruku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.


Sarajevske ulice odišu pravom prazničnom atmosferom uz brojne plakate s likom pape Franje i njegovim fotografijama kao i geslom posete - "Mir vama".


Uz zastave Vatikana sve saobraćajnice kojima će proći kolona vozila s papom Franjom ukrašene su i zastavama BiH.


Poseta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prestonicu najveći je događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.


Treći papinski pohod BiH, pod motom "Mir vama" ujedno je prva takva poseta koja ima i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci. Papa Franjo je razgovarao i rukovao se sa brojnim građanima koji su došli da ga isprate na sarajevski aerodrom odakle je otputovao nešto posle 20.00 časova.

Vernici čekaju Papu na stadionu

Vernici čekaju Papu na stadionu | Foto: Profimedia.rs

Mere sigurnosti su na najvišem nivou, te je oko stadiona raspoređen veliki broj policajaca i službi bezbednosti, javljaju loklani mediji. Po nezvaničnim informacijama, oko šest hiljada pripadnika raznih policijskih i bezbednosnih agencija angažovano je na pripremama za Papinu posetu.


Već od sedam časova, sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape su blokirane i saobraćaj se odvijati po posebnom režimu.

Ko je papa Franja?

Papa Franja i šef najmanje države na svetu Vatikana, Horhe Mario Bergoljo, 266 je poglavar Rimokatoličke crkve.
Na tu poziciju je izabran 2013. godine nakon što je njegov prethodnik Benedikt XVI prvi put odstupio sa dužnosti, tako da je takođe prvi put svet imao priliku da, nakon njegovog izbora, prvi put vidi dvojicu papa u jednom trenutku i na jednom mestu.
Nije smatran velikim favoritom, posebno zbog poodmaklih godina.
Na dan stupanja na dužnost imao je 76 godina, a javno mišljenje je bilo da na mesto naslednika svetog Petra treba da dođe neko mlađi.
Ime koje je izabrao i koje nosi u pontifikatu, iako pripadnik isusovog reda, je u znak sećanja na Franju Asiškog, čoveka čija uverenja poput skromnog života i sam sledi.
I to je prvi put u istoriji Katoličke crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi put da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike i južne polulopte.
Govori španski, italijanski, a služi se i sa nemačkim. Dobar je kuvar, ljubitelj, opera, prijatelj grčke kalsike, Šekspira i Dostojevskog.
Dobar je plivač iako, kako kažu, ima problema s plućima.
Poznat je i kao veliki ljubitelj fudbala i navijač argentinskog kluba San Lorenzo, koji su osnovali isusovci.

U celom svetu se doživljava kao veliki reformator.
Papinski pontifikat je već obeležilo niz posebnosti, a to je da se prilikom posete sa susreta sa patrijarhom Vartolomejom u Vaseljenskoj patrijaršiji zajedno molio u crkvi i od poglavara pravoslavlja zatražio blagoslov za njega i Rimokatoličku crkvu.
Takodje, u Istanbulu je posetio Plavu džamiju i zajedno sa tamošnjim muftijom u njoj se molii obojica okrenuti ka Meki.
Analitičari kažu da nije slučajno što je papa Franjo u svom osmom pohodu po svetu upravo izabrao Bosnu i Hercegovinu, odnosno Sarajevo, grad u koji je, kako kažu, simbol multietničnosti, pa otuda i često citirana rečenica da je glavni gra BiH meso gde se susreću Istok i Zapad, gde nebo dodiruju minareti, zvonici I Davidova zvezda.
U papinoj pratnji je i cardinal Kurt Koh, koji je dva puta ove godine boravio u Beogradu - u februaru se sreo sa patrijarhom Irinejom, a nedavno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Poslednji komentari
  • gagi Vreme: 06.06.2015 16:58h

    kakva glupost opet nas opterecujete sa kojekakvim likovima i probisvetima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP