Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CENZURA

Gardijanu prete zatvaranjem zbog Snoudena!

Autor: Ekipa Alo! | 27.03.2014 - 12:13:00h | Komentara: 0

Britanska tajna služba zapretila je da će zatvoriti britanski dnevni list "Gardijan" zbog objavljivanja dokumenata o američkom masovnom programu nadziranja koje je listu dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

Edvard  Snouden

Edvard Snouden | Foto: AP

"Prete nam da će nas zatvoriti. Optuženi smo za ugrožavanje nacionalne bezbednosti i života ljudi. To nas stavlja u veoma težak položaj", rekao je zamenik glavnog urednika Gardijana Pol Džonson na konferenciji "Radio dani Evrope" u Dablinu, prenela je agencija AFP.
Glavom uredniku lista rečeno je da "premijer, zamenik premijera, šef diplomatije i glavni tužilac imaju problem zbog vas", rekao je Džonson.
Britanski i američki zvaničnici su se različito postavili posle objavljivanja tajnih dokumenata o špijuniranju, rekao je Džonson.
U SAD je zbog obelodanjivanja dokumenata o nadziranju došlo do nacionalne debate o programu špijuniranja i zaštiti privatnosti dok su u Velikoj Britaniji zvaničnici samo došli do pretpostavki da mere nacionalne bezbednosti narušavaju slobodu štampe.

Gardijan

Objavjivanje materijala koja je listu dostavio Snouden predstavlja verovatno najveći izazov u istoriji "Gardijana", rekao je Džonson.
"To je najteža priča ikada urađena, uključujući i Vikiliks, jer novinari i urednici ne mogu da govore jedni s drugima. Mogu samo da koriste sistem enkripcije (šifrovanja)", rekao je Džonson.
Bivši saradnik NSA i CIA je letos predao "Vašington postu" i "Gardijanu" niz tajnih materijala o programima američkih i britanskih službi za elektronsko praćenje, posle čega je pobegao iz SAD, gde je optužen za kršenje zakona o tajnosti informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu.
Snouden ima privremeni azil u Rusiji do 1. avgusta 2014. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP