Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BITKA ZA VLAST PREDSEDNIKA I KLANA LARIDŽANI

Gardisti uhapsili Mahmuda!

Autor: Ekipa Alo! | 03.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mesec dana uoči izbora u Iranu, pripadnici Revolucionarne garde uhapsili su predsednika Mahmuda Ahmadinežada da bi mu skrenuli pažnju da ne iznosi informacije koje bi mogle da ugroze islamski režim!

U junu mu ističe  drugi mandat:  Mahmud  Ahmadinežad

U junu mu ističe drugi mandat: Mahmud Ahmadinežad | Foto: Reuters

Predsednik se u ponedeljak vraćao sa sajma knjiga u Teheranu, kada je njegov savetnik za bezbednost informisan da Ahmadinežad mora odmah da se javi u kancelariju ajatolaha Alija Hamneija.

Umesto u kancelariju vrhovnog verskog vođe, Ahmadinežad je odveden u kancelariju ministarstva spoljnih poslova, gde su on i njegova pratnja razoružani. Tu je Ahmadinežada dočekao Husein Taeb, šef obaveštajne službe Revolucionarne garde.

Pripadnici Revolucionarne  garde su odgovorni  isključivo vrhovnom vođi

Pripadnici Revolucionarne garde su odgovorni isključivo vrhovnom vođi | Foto: AP

On je predsedniku „prijateljski savetovao“ da odustane od tvrdnju da je režim prevario birače i da ima dokaze o prevari na izborima 2009. Ahmadinežad je pretio da će objaviti snimke koji dokazuju njegove tvrdnje. Ovo je najnoviji incident u Iranu, koji je pod sankcijama zapada zbog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je namenjen isključivo za mirovne svrhe.
Ahmadinežad je u sukobu sa ajatolahom Hamneijem i klanom porodice Laridžani, čiji članovi drže ključna mesta u zemlji. Petorica braće Laridžani su najmoćnija politička porodica u Iranu. Ali (54) - predsednik parlamenta i trebalo bi da se kandiduje za predsednika države na izborima 14. juna.
Sadik (52) - ajatolah, na čelu je sudskog sistema u zemlji. Najstariji brat Muhamed Džavad (61), matematičar sa Berklija, glavni je teoretičar političke ideologije islamske revolucije. Fazel (49) - diplomata, a Bager (52) - profesor na univerzitetu.

Sva moć je u rukama ajatolaha!

Islamska Republika Iran je praktično jedina teokratija u svetu u kojoj se smatra da vlast dolazi od boga i prava moć leži u rukama sveštenika. Ovaj princip uveo je ajatolah Homeini, vođa Islamske revolucije 1979. Vrhovni verski poglavar je ujedno i vrhovni komandant armije i samo on može da proglasi rat. Predsednik je po ustavu najveći autoritet posle verskog vođe. On i poslanici se biraju na četiri godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP