Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DODATNIH PET DANA

Gaspromov ultimatum Kijevu: Avansne uplate do 16.juna, ili...

Autor: Tanjug | 11.06.2014 - 11:13:00h | Komentara: 0

Ruski gasni gigant, Gasprom, saopštio je danas da je u maratonskim pregovorima u Briselu uz posredovanje EU, dao Ukrajini dodatnih pet dana da počne avansno da plaća gas, ili u suprotnom rizikuje prekid snabdevanja.

Otvaranje

"Ruska strana je napravila korak u korist napretka pregovora koji se intenzivno vode i odlučila je da prelazak na sistem avansnog plaćanja za gas odloži do ponedeljka", izjavio je izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler u televizijskom nastupu, posle sastanka sa komesarom EU za energetiku, Ginterom Etingerom, izveštava Rojters.
Etinger, posrednik u gasnim pregovorima Rusije i Ukrajine, izjavio je kasno sinoć da bi za postizanje konačnog sporazuma da se izbegne prekid snabdevanja Ukrajine gasom moglo da bude potrebno desetak dana.
Ukrajina, Rusija i EU su se saglasile da trilateralne razgovore nastave danas, nakon što su maratonski pregovori izmedju ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka i njegovog ukrajinskog kolege Jurija Prodanova prekinuti rano juče .
Kremlj je saopštenju izdatom noćas naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin obavestio nemačku kancelarku Angelu Merkel u telefonskom razgovoru da je dao nalog ruskoj delegaciji da nastavi pregovore sa "konstruktivnim pristupom", u cilju postizanja "uzajamno prihvatljivog sporazuma".
Gasprom je ranije nekoliko puta pomerao rok za plaćanje gasnog duga Ukrajine, a Kijev je početkom juna uplatio prvi iznos od 786 miliona dolara na ime pokrića neizmirenih obaveza.
Moskva je podigla cenu gasa za Ukrajinu na 500 dolara (370 evra) za 1.000 kubnih meta gasa, što je najviši iznos za bilo kog Gaspromovog klijenta u Evropi, nakon što je u februaru svrgnut tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koga Kremlj podržava, navodi Rojters.
Rusija preko Ukrajine transportuje oko 15 odsto ukupnih količina gasa za potrošače u Evropskoj uniji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP