Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽAS U HRVATSKOJ:

Ginekolog zaboravio iglu u mladoj trudnici, mesecima joj bila u stomaku!

Autor: 24sata.hr | 29.01.2015 - 19:45:00h | Komentara: 0

Drugi lekari pokušali su da isprave grešku, ali nisu uspeli. Trudnica je nedeljama nosila iglu u utrobi!

Ginekolog ilustracija | Foto: Profimedia

Ilustracija | Foto: Profimedia

Zbog zahvata serklaže, nakon kojeg se ide kući isti dan, trudna pacijentkinja iz Zagreba ležala je na Klinici za ženske bolesti punih mesec dana jer je ginekologu dr Goluži tokom zahvata ispala igla u matericu. Nije je izvadio.

Kako je vidljivo iz bolničke medicinske dokumentacije, pacijenkinja trudna 28 nedelja primljena je u Petrovu 30. septembra 2014. zbog bolova u stomaku.

Dr Trpimir Goluža, poznat kao predsednik Hrvatskog udruženja bolničkih lekara i aktivista za lekarska prava, procenio je da pacijentkinji treba napraviti serklažu, odnosno ušivanje grlića maternice kako bi se sprečio mogući prevremeni porođaj. Ali igla za šivenje duga gotovo tri centimetra iskliznula je dr Goluži s držača igle i otišla u ženinu matericu!

Kako pokazuje dokumentacija, naredio je da se uradi ultrazvuk i rendgensko snimanje, ali isto tako je procenio da zahvat treba nastaviti. Iglu nije izvadio, što je bilo obavezno u tom trenutku, nego je, piše, naložio osoblju koje je s njim bilo na operaciji da nikome o tome ne govore. Šta je u tom trenutku razmišljao i što je mislio kako će igla biti odstranjena iz materice, teško je reći, ali osoblje koje je bilo na operaciji ipak je isti dan progovorilo o svemu u strahu da se trudnici situacija ne zakomplikuje.

Čim se na odeljenju saznalo šta se dogodilo, dr Snježana Škrablin Kučić pokušala je da nađe iglu i izvadi je iz materice trudne žene. Ali nije uspela jer se igla, kako tumače stručnjaci, ukopala negde duboko u matericu.

Tako je bilo i sledećih nedelja jer je pacijentkinji igla izvađena tek na porođaju carskim rezom u Petrovoj, koji je vodila dr Snježana Škrablin Kučić. Budući da je rodila u terminu, pacijentknija je iglu u sebi nosila punih 12 nedelja.

Srećom, cela priča završila je bez posledica, žena je dobro i rodila je zdravo dete. Ginekolozi kažu da je sreća što se ništa nije zakomplikovalo. Ta igla, kažu, uopšte nije sitna i jako se dobro vidi na rendgenskim snimcima, a ni u ludilu se ne sme ostaviti u pacijentkinji jer može izazvati posledice opasne po život. Osim što je mogla izazvati perforaciju nekog dela maternice, postojala je i opasnost od teškog upalnog procesa na mestu na kom se igla ukopala i sepse. pa je tako ova lekarska greška mogla biti pogubna za mladu ženu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP