Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REŠETKE ZBOG "SELOTEJPA"

Glavaš se vraća u zatvor! Započeo štrajk glađu!

Autor: Tanjug | 04.03.2015 - 20:17:00h | Komentara: 0

Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš vraća se u istražni zatvor, nakon što je Vrhovni sud prihvatio zalbu tužilaštva i preinačio rešenje Županijskog suda, javlja HRT pozivajući se na neslužbene, ali pouzdane izvore.

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Ponovo iza rešetaka: Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu.


Glavaš je na svom profilu na Fejsbuku objavio da mu informacija nije službeno saopštena, nego je za nju saznao od novinara, navodi hrvatska televizija.


Ustavni sud Hrvatske ukinuo je 12. januara presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je Glavaš pravnosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Od Vrhovnog suda Ustavni sud je zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda. Nakon ukidanja pravosnažne presude na snazi je ostala nepravosnažna presuda kojom je Glavaš bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora pa se, prema nekim tumačenjima, smatralo da on mora ponovno u istražni zatvor.

Pošto je policija došla po Branimira Glavaša u Osijek da ga po nalogu suda sprovede u zatvor Remetinec, on je okupljenim stranačkim kolegama iz HDSSB i novinarima rekao da je to još jedan presedan u njegovom političko-pravosudnom progonu, koji traje deset godina i da započinje štrajk glađu.

– Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentalizovanim pravosuđem zbog svoje porodice, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih koji su učestvovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i odbranjena nezavisna Hrvatska – poručio je Glavaš.

Najavio je da će dalju pravnu bitku nastaviti njegovi branioci, političku HDSSB, a da njemu preostaje jedini način borbe i protesta protiv kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava a to je štrajk glađu, koji počinje odmah, u trenutku šestog hapšenja.


Glavašev advokat Dražen Matijević tvrdio je tada da za to nema zakonske osnove jer je Glavaš više od pet godina proveo u istražnom zatvoru.


Od ukupno pet godina i četiri meseca, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali deo kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP