Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREKORET

Glavaša opet puštaju na slobodu

Autor: Tanjug | 31.03.2015 - 13:32:00h | Komentara: 0

Vananraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je danas istražni zatvor Branimiru Glavašu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, uvaživši predlog njegove obrane, prenosi zagrebački "Večernji list".

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Glavaš, koji je u bolnici za osobe lišene slobode i u koju je prebačen jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje zbog štrajka glađu, već tokom dana bi trebalo da bude pušten na slobodu.

Kako je rekla njegov advokat Višnja Drenški Lasan, Veće je uvažilo  argumentaciju obrane da je veza izmedju presude Vrhovnog suda i naknadno odredjenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva, pa je prihvatilo novi argument obrane da bi Glavaš, da je 18. marta 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u medjuvremenui bio pušten na uslovni otpust.

Drenski Lasan je potvrdila da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici i da bi danas, najverovatnije, trebao biti najpre odveden do zatvora u Remetnicu kako bi se razdužio, navodi agencija Hina.
Na odluku o Glavaševom puštanju na slobodu tužilaštvo ima pravo
žalbe o kojoj bi trebao da odlučuje Vrhovni sud.
Tužilac Silvio Sušac objasnio je da se Vanraspravno veće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali je dodao da se Državno tužilaštvo ne slaže s takvom odlukom i najavio da će nakon što primi pisano rešenje podneti žalbu.
Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. marta kada je počeo štrajk
gladju, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je ponovo prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor mu je odredjen jer je Vrhovni sud početkom marta zaključio da je, po Zakonu o krivičnom postupku, takva mera obavezna za sve okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.
Nakon što je Ustavni sud u januarau ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, na osnovu koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine nepravosnažno osudjen na deset godina zatvora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP