Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAJBOLJI U NOVINARSTVU

Glavna Pulicerova nagrada Vašington Postu i Gardijanu

Autor: Tanjug | 15.04.2014 - 08:04:00h | Komentara: 0

Vašington post i Gardijan osvojili su danas glavnu Pulicerovu nagradu za otkrivanje programa nadzora američke vlade i obelodanjivanje na hiljade tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena.

Pulicer
Špijunski program NSA pokazao je da je vlada prikupljala podatke o milionima Amerikanaca iz telefonskih razgovora i elektronske pošte, a na osnovu "svog tumačenja" američkih zakona usvojenih posle terorističkih napada 11. septembra 2001.
Obelodanjivanje delovanja NSA dovelo je do žučne debate u SAD-u o privatnosti u odnosu sa zaštitom nacionalne bezbednosti i nateralo predsednika Baraka Obamu da nametne ograničenja za takav nadzor.
Najviša čast, i nagrada američkog novinarstva - Pulicera za najnoviju vest (breaking news) pripala je Boston Gloubu za "pokrivenost" bombaškog napada na Bostonskom maraton, 15. aprila prošle godine.
Njujork tajms je osvojio dva Pulicera za fotografiju - Tajler Hiks je dobio nagradu za katergoriju najnovije vesti, za dokumentovanje terorističkog napada na tržni centar "Vestgejt" u Keniji, a Džoš Haner za esej o žrtvi bombaškog napada na Bostonskom maratonu koji je ostao bez nogu.
Centar za javni integritet osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za izveštaje kako su neki advokati i lekari izigrali sistem da bi uskratili rudarima uglja beneficije (odštetu) za bolest "crnih pluća".
Pulicerova nagrada za angažovano izveštavanje data je Vašington Postu za izveštavanje o podeli bonova za hranu u Americi, ali nagrada za posebno interesantnu ljudsku priču nije uručena.
Dobitnici glavne nagrade osvojili su zlatne medalje, a ostali novčane iznose od 10.000 dolara, navodi AP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP