Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HOROR U HRVATSKOJ

Godinama držao roba u garaži!

Autor: Jutarnji.hr | 16.06.2015 - 18:39:00h | Komentara: 0

Milovan Gvozdenović (63) iz Rijeke više godina je držao u zatočeništvu muškarca D. D., kojem je oduzeo dokumente i radno ga iskorišćavao.

rob ropstvo

Foto: Profimedia

U jednoj od garaža stambenog bloka u Crnčićevoj ulici na riječkom Krnjevu, godinama je skrivana mračna tajna koja je nedavno rezultirala prvom optužnicom zbog krivičnog dela trgovine ljudima, ili u prevodu držanja osobe u ropstvu.
Gvozdenovića, građevinca iz Rijeke, optužnica tereti da je “radno iskorišćavao muškarca, na neki način učinio ga svojim robom, i držao ga dugi niz godina u zabludi”, a iza te pravne formulacije krije se tragična sudbina riječkog roba D. D.
On je bio Gvozdenovićev fiktivni radnik, bez plate i osnovnih uslova za human život. “Poslodavac iz pakla” držao ga je u garaži od dvadesetak kvadrata, bez priključka za vodu i prozora, samo s ventilacijom. Tokom dana mu je davao hranu za samo jedan obrok.
Kako je pokazala istraga, kao i ispitivanje svedoka i oštećenog, drama je trajala gotovo 10 godina, od 11. aprila 2005. do 19. novembra 2014. godine.
Prema optužnici, Gvozdenović je iskoristio činjenicu da je D. D. bez prihoda i imovine. Lažno mu je obećao da će ga zaposliti u svojoj firmi. D. D. mu je godinama pomagao u teškim poslovima na građevini, radeći na crno, bez ikakve naknade.
Kako bi povećao njegovu zavisnost, Gvozdenović mu je uzeo radnu knjižicu, krštenicu, uverenje o završenoj školi kao i dokumentaciju o zemljištu u Bjelovaru koju je rob nasledio od svog oca. Povremeno mu je, kako je pokazala istraga, oduzimao i ličnu kartu.
Najveća bizarnost u celoj priči je što se sve to događalo pred očima komšija koji su često viđali i Gvozdenovića, koji se odselio iz Crnčićeve ulice, kao i roba, a neki su znali da stanuje u garaži.

Pričali su i kako su Gvozdenović i D. D. znali zajedno da se opijaju, neretko do kasnih noćnih sati u spornoj garaži, tako da niko nije sumnjao u robovlasnički odnos i maltretiranje.

Robovlasnički segment njihovog odnosa otkriven je sasvim slučajno, nakon policijske intervencije zbog narušavanja javnog reda i mira. Prema nezvaničnim informacijama, komšije koje žive iznad garaža zvale su policiju jer im je smetala buka koja je znala da traje do ranih jutarnjih sati.
 

Susedi opisuju da su čuli udaranje čekića i slične zvukove, glasno pričanje, povremeno vikanje, a u stanove su dopirali mirisi kuvanja. Procenili su da bi policiju trebalo da obaveste da u garaži neko živi, a nakon toga klupko je počelo da se raspilće.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP