Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SRBI U KALIFORNIJI I OVE GODINE SPREMNO DOČEKUJU BOŽIĆ

Goreće nebo nad Džeksonom!

Autor: Gane Đorđević | 06.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 3

Kada su dve policijske patrole iz Pensborou, malom gradiću Zapadne Virdžinije, posle dugotrajne portage na kraju uspele da identifikuju čoveka koji je 6. januara prošle godine pucao iz dvocevke u blizini jedne škole, osumnjičeni im je s osmehom na licu mirno rekao - Srećan Božić!

Posle baražne vatre  u centru grada se  vije gust dim

Posle baražne vatre u centru grada se vije gust dim


Policija iz ovog mirnog gradića nije imala razumevanje za Srbina koji je shodno običajima is postojbine proslavljao veliki hrišćanski praznik. On je zbog toga morao na sud. Međutim, Srbi iz gradića Džekson u Kaliforniji, čuvajući tradiciju svojih predaka, već čitav vek obeležavaju Božić pucnjavom, samo što danas umesto prangija sevaju „vinčesterke“, pumparice i utoke raznih kalibara. Pucaju i muškarci i žene i mlado i staro, a otkako su dobili dozvolu da zakonski “prangijaju” Srbi iz Džeksona postali su prava turistička atrakcija. Sad u ovaj mali kalifornijski gradić dolaze Ameri da slikaju “lude” Srbe pokušavajući da razumeju ovaj, za njih neobičan- običaj!


Pre nego što će prošle godine postati “youtube” atrakcija, o neobičnoj proslavi Božića prvi je pre 27 godina pisao „Los Ađeles Tajms“. U reportaži koju je tada objavio ovaj list do tančina je opisano kako izgleda ovo nesvakidašnje veselje koje svoj scenario nije promenilo posledenjih 100 godina. Kolona od tridesetak automobila, iz kojih se puca u vazduh, prvo prođe kroz glavnu ulicu da bi se potom zaustavila ispred gradske većnice gde se nastavlja pucnjava.

U pucnjavi učestvuje  i staro i mlado

U pucnjavi učestvuje i staro i mlado


Baražna paljba doživljava svoj vrhunac isperd Crkve Svetog Save, odakle se vidi ceo Džekson. Dok jedni pucaju uzvikujući na srpskom: „Hristos se rodi“, drugi su uz zvuke puščane paljbe odgovaraju: „Vaistinu se rodi“. A onda svi zajedno: „Mir Božiji“.

Građani Džeksona su već odavno navikli na januarsku pucnjavu svojih komšija i na nju gledaju blagonaklono, ali je bilo i onih dušebrižnika koji su u javnosti kritkikovali Srbe zbog navodnog šenlučenja. Najglasniji među njima zahtevali su da Srbi prihvate lokalne običaje ne znajući da je upravo srpska tradicija najstarija u gradiću Džeksonu. Naime. Srbi su u vreme izgradnje Crkve Svetog Save bili najbrojnija zajednica u ovom gradiću i zbog toga je njihova tradicija i danas tako jaka.


Kalifornija - Sveta gora u SAD!


Od San Franciska do San Dijega u Kaliforniji za proteklih 130 godina izgrađen je veliki broj srpskih pravoslavnih crkava. Pored ova dva, prelepe srpske bogomolje krase još i gradove Anđel Kamp, Moragu, San Markos, Sakramento, Saratogu, a čak četiri su podignute u Los Anđelesu. Najstarija srpska svetinja na tlu Amerike izgrađena je 1894. godine u Džeksonu, nekada perspektivnom rudarskom gradiću. U njemu je nekada živelo 600 srpskih porodica da bi taj broj danas spao na svega 60. Hram posvećen Svetom Savi osveštao je jeromonah Sevastijan Dabović, pionir srpske duhovnosti na tlu Amerike.


Najtužnije srpsko groblje u Americi
Pored toga što se Crkva Svetog Save nalazi ucrtana u gradski grb Džeksona, i što je ova bogomolja jedina građevina iz ovog grada
upisana u registar američkih istorijskih objekata, ona i danas ima posebno mesto među američkim Srbima. Pored nje se nalazi najtužnije srpsko groblje u Americi jer su na njemu sahranjivani mladići nastradali u obližnjim rudnicima. U najvećoj rudarskoj nesreći koja se dogodila 1922. u rudniku Argonaut, od 47 nastradalih njih 11 su bili Srbi.

Poslednji komentari
  • Novosadjanin u Kaliforniji Vreme: 06.01.2015 07:42h

    Sjajan gradic i sjajna zajednica, stvarno se nisam nisam nigde osim ovde osecao kao kod kuce. Mada tesko je bilo objasniti obicaj prangija :) Hristos se rodi !

  • miki Vreme: 06.01.2015 19:29h

    Svaka im cast, ali mislim da vecina nije ni bila u Srbiji ikada. Ovo je tamo vec 2-3 koleno. Pravi Amerikanci. Mislim da vecina ne zna srpski.

  • Ja Vreme: 07.01.2015 14:07h

    Hristos se rodi...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP