Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VODI PRIVATNU BITKU SA AMERIČKOM ADMINISTRACIJOM

Gotovina na američkoj crnoj listi, ali posluje sa njima!

Autor: Telegraf | 10.01.2014 - 11:03:00h | Komentara: 0

Gotovina je, argumentovao zašto bi ga trebalo skinuti sa liste “nepoželjnih”, naveo da zbog te situacije trpi golemu ekonomsku štetu. Ali, ipak je njegova firma za oko 400.000 evra kupila novi brod tunolovac i to baš iz SAD.

Ante Gotovina

Ante Gotovina | Foto: AP

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina, koga je haški tribunal oslobodio krivice za ratne zločine počinjene u “Oluji”, vodi pravnu bitku sa američkom administracijom zahtevajući skidanje sa “crne liste” Stejt departmenta, pa je otuda neobična vest da je njegova firma upravo od SAD kupila novi brod tunolovac.
Gotovina je, naime, kako su ranije preneli hrvatski mediji, od Stejt departmenta zatražio da bude skinut sa svojevrsnog popisa ljudi sa kojima je američkim državljanima zabranjeno da trguju, sarađuju, pomažu im ili obavljaju bilo koju vrstu međunarodne finansijske transakcije.
Neobična je stoga vest, objavljena ovih dana, da je firma “Pelagos net farma d.o.o.”, u vlasništvu generala Gotovine, za oko 400.000 evra kupila novi brod tunolovac i to baš iz SAD, iz savezne države Alabame, piše zagrebački “Jutarnji list”.
Gotovina je, argumentirajući zašto bi ga trebalo skinuti sa liste “nepoželjnih”, naveo da zbog te situacije trpi golemu ekonomsku štetu. Čini se, ipak, navodi ovaj hrvatski dnevnik, da Gotovina sa Amerikom uspešno posluje.
Gotovina je, podseća se, na “crnu listu” stavljen 2003. godine, a njome upravlja savezni Biro za nadzor inostranih finansijskih sredstava. Premda je Gotovina već duže vreme slobodan čovek, Amerikanci ga i dalje drže na listi, zbog čega je general protiv Biroa poveo postupak pred sudom u Vašingtonu.
Pozivajući se na izvore bliske advokatskom timu generale Gotovine, list saznaje da oni smatraju da Gotovinino prisustvo na listi nije prepreka za poslovanje njegove kompanije koja se bavi lovom na tune.
- On se, naime, na listi nalazi kao fizička osoba, a brod je kupila pravna osoba, njegova firma “Pelagos net farma”. Nema nikakve prepreke da pravna osoba posluje s američkim državljanima – rekao je neimenovani sagovornik lista.
Gotovina je brod “Pelagos 2″ kupio i dopremio u Hrvatsku iz Alabame, a plovilo je vredno oko 400.000 evra. U generalovoj firmi, međutim, nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima uz obrazloženje da su prezauzeti, piše “Jutarnji”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP