Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KOPAR

Grad za primer
celom regionu!

Autor: A.O. - Foto: Đorđe Đoković | 27.11.2014 - 09:33:00h | Komentara: 2

Decenijama unazad Slovencima su na standardu zavideli građani ostalih (bivših) jugoslovenskih republika. Slovenija je uvek bila primer pre svega dobre organizacije države i privrede koja je rezultirala visokim kvalitetom života njenih stanovnika.

Kopar, SlovenijaKopar iz lučkog gradića izrastao u moderan grad sa najboljim uslovima za život

Međutim, poslednjih godina i u ovoj nebalkanskoj državi izgleda da prevladava balkanski mentalitet. Političke svađe, sumnjive privatizacije, borba za golu vlast bez brige za građane koji grcaju u kreditima i svakodnevno ostaju bez posla, nesposobni ali poslušni kadrovi... ovo je u najkraćem slika Slovenije danas.
Ipak, nije sve tako crno. Među retkim svetlim tačkama u podalpskoj državici je Kopar. Grad sa najvećom prosečnom platom, u kom se iz dana u dan nešto novo gradi, a kapitalnii projekat sličan našem Beogradu na vodi već je spreman za investitore. Za zadovoljstvo njegovih stanovnika pre svih je zaslužan gradonačelnik Boris Popović koji je na oktobarskim izborima ubedljivom većinom osvojio četvrti mandat posle 12 godina vlasti.

Kopar, Slovenija

Boris Popović, gradonačelnik Kopra

 
Skoro svi meštani s kojima smo razgovarali tvrde da je pre 2002. Kopar bio zapušteni lučki gradić, u kom nije bilo ni osnovne infastukture za normalan život. I svi ponavljaju da je upravo zahvaljujući Popoviću (koji, da se i mi pohvalimo, vuče korene iz Metohije) ovo mesto postalo najpoželjnije za život u današnjoj Sloveniji. Bivši automobilski as sa grupom saradnika preporodio je ovaj deo slovenačke obale.

Kopar, Slovenija

Veštačka trava najnovije generacije na igralištu za rekreaciju 

 

Infrastuktura je sređena, počev od kružnih tokova koji su u celoj opštini zamenili semafore, najnovijih postrojenja za vodovod i prečišćavanje otpadnih voda, renovirane su ili sagrađene nove škole kakve naša deca mogu videti samo na filmovima, vatrogasci su dobili novu zgradu i najmoderniju opremu, luka je postala vodeća u ovom delu Evrope kada je u pitanju transport automobila...

Kopar, Slovenija

Sala za fizičko u Osnovnoj školi na kojoj bi pozavideli mnogi naši klubovi

 

Naravno, da sve ne bude baš tako sjajno pobrinuli su se upravo političari. Da li iz čiste pakosti ili čega drugog Popović i Kopar su česta meta državne vlasti. Kako nisu uspeli da ga na izborima maknu, jer ne pripada nijednoj velikoj partiji pa ne mora ni da sluša šefove u Ljubljani, iz prestonice su ga optužili za zloupotrebu položaja, između ostalog i zbog toga što je srušio semafor i postavio kružni tok!

Kopar, Slovenija

Veseli Slovenci slave praznik vina na ulicama Kopra

 

Nedavno je Kopru otcepljen i deo opštine, pa je 3000 stanovnika Ankarana dobilo svoju opštinu, ali i pravo da ubira pola taksi od Luke, tako da je ostalih 54000 građana Kopra direktno uskraćeno za ovaj deo kolača koji znatno doprinosi lokalnom razvoju. Inače, na potezu od samo 42 kilometra sada postoje čak četiri opštine - Kopar, Piran, Izola i Ankaran. Popovićev cilj je da ih ujedini i ojača, kao i da poveže slovenačku obalu sa italijanskom, u planu ima i probijanje tunela koji bi povezao Kopar sa Trstom, ali za sada od državnih vlasti ima samo sputavanja i podmetanja. Međutim, ni on ne odustaje i kako je u razgovoru s našim novinarima otkrio, tek planira da sa gradonačelnicima još nekoliko gradova krene u osvajanje cele Slovenije na nekim budućim izborima.

Preporučujemo da posetite

Kopar, Slovenija

Titov trg u Kopru

 
Broj turista u Kopru svake godine raste, a ovaj grad svakako vredi videti i u njemu odsesti, pogotovo što se iz njega za desetak minuta vožnje stiže do Trsta koji je odavno poznat kao mesto za šoping. Nadomak Kopra je naselje Marezige gde u krčmi Karjola možete popiti najbolju malvaziju i refošk koje pravi lokalni vatrogasac Vilij Brežan, ali i probati vrhunski spremljenu divljač sa tartufima. Mi vam preporučujemo da svratite i u seoce Muđa koje je na pola puta između Trsta i Kopra, i gde se, po tvrdnjama upućenih, može pojesti najukusnija pica i sladoled. Picu nismo probali, ali jesmo sladoled - i utisak je da je iz Beograda vredelo zapucati na put samo zbog tog sladoleda.
 

Povezane vesti:

Poslednji komentari
  • Mrvica Vreme: 27.11.2014 16:48h

    Šta ti je moć jedne domaćinske ruke koja stvara, ujedinjuje, umesto da krade i palamudi. Lepo je videti da negde blizu, tu, kraj nas ipak živi jedan ovakav gradić. Kako je lepo videti da je i to moguće. Zaista moguće. Zaboravila sam da jeste. Jedini neprijatelj mu je gramziva politika, koja će nadam se izgubiti bitku kada je ovaj mali, ušuškani raj u pitanju.

  • Драгомир Vreme: 28.11.2014 07:15h

    Само мени не величајте те хладне и грамзиве словенце?Хтели да извуку уши нашем краљу јер није хтео да их прими у нову државу Југославију!А када се то десило у скупштини су се залетели да буде само они па они?Заједно са такозваним хрватим!Када је Тита дошао у ослобођену Србију са њим су се довукли и словеначке комуњаре.ЊИХОВА ИДЕЈА ЈЕ БИЛА ДА СЕ САМО У СРБИЈИ СВЕ ОТИМА!Храна,стока,имања,куће а ко није мислио као Титини знао се кратак поступак!Метак у чело или робија?СЛОВЕНЦИ СУ УКРАЛИ БУКВАЛНО ЧУВЕНУ ФАБРИКУ КАМИОНА ИЗ БЕОГРАДСКЕ РАКОВИЦЕ И ОДНЕЛИ У МАРИБОР!За време Тита на силу је Србија морала да продаје њихове производе беле технике иако смо ми имали наше?Откупљивали јефтино воће да би нам уваљивали бућкуриш од сокова.Када се начуло да ће да се одвоје у Србији је требало да се слави како би се испратили што пре! пс.Данас је њихова бела техника код нас најскупља а ја је не бих узео ни да ми поклоне!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP