Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SANIRAJU SE POSLEDICE PROTESTA

Građani Bosne: Ljuti smo i besni, i ovo su naši zahtevi

Autor: Tanjug | 08.02.2014 - 09:27:00h | Komentara: 0

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, pružili ruku policajcima i obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti. U večernjim satima putem društvenih mreža objavili su svoje zahteve.

Nemiri u Sarajevu, Tuzli i Baihaću / Foto: AP, Beta, Reuters

Foto: Reuters

Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja, navodi se u proglasu radnika i građana u Tuzli povodom nasilnih protesta i ističe da je odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bes eskaliraju.


Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bes želimo usmeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose bosanski mediji.

Danas se u Tuzli kreira nova budućnost. Vlada (kantona) je podnela ostavku, čime je ostvaren prvi zahtev demonstranata i stečeni su uslovi za rešavanje postojećih problema, dodaje se u proglasu.

Radnici i građani Tuzle, kako se navodi u proglasu, pozivaju sve građane da podrže ostvarivanje iznetih zahteva.


Oni zahtevaju:

1. Održavanje javnog reda i mira u saradnji gradjana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

2. Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali nijedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila tuzlanski kanton do Izbora 2014. Ova Vlada mora imati obavezu podnošenja sedmičnih planova i izveštaja o radu i ostvariti zadate ciljeve. Rad Vlade prate svi zainteresirani gradjani, objašnjava se dalje.

3. Radnici i građani zahtevaju rešavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi Dita, Polihem, Poliolhem, Gumara i Konjuh, i to da se uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; ponište privatizacijski ugovori; uradi revizija privatizacije; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gde je to moguće.

4. Isto tako se traži ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

5. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

6. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim slučbenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Protesti su počeli u sredu u Tuzli zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja, a potom se proširili na druge gradove i prerasli u nasilne nerede.

U Sarajevu jutros mirno!


U Sarajevu je jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica jučeranjih protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.


Na zgradi Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH pričinjena je velika šteta u požaru koji su tokom protesta zapalili demonstranti. Izgorelo je i nekoliko vozila, javlja Fena.

Iz zgrade Kantona Sarajevo i jutros se vidi dim od jučerašnjeg požara koji su tokom protesta zapalili demonstranti.

"Požar je uglavnom ugašen, ali još ima intervencije u zgradi. Razlog za to je stara gradnja zgrade", izjavio je za Fenu dežurni dispečer Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Oko zgrade Kantona Sarajevo nalazi se veći broj vatrogasnih vozila.
Požar u zgradi Predsedništva BiH, koja je takođe bila na meti demonstranata, ugašen je.

Područje oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH, mestu jučerašnjih protesta, ograđeno je žutom trakom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP