Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZA GODINU DANA DA REŠE PITANJE DVOJEZIČNIH TABLI

Gradonačelnik Vukovara: Bacili su nam vruć krompir!

Autor: Tanjug | 29.05.2015 - 15:29:00h | Komentara: 2

Vukovarsko Gradsko veće danas je jednoglasno donelo odluku o izmenama gradskog statuta, čime se želi ispoštovati odluka Ustavnog suda kojom je im je naloženo da u roku od godinu dana reše pitanje dvojezičnih, latiničko-ćiriličnih, tabli u tom gradu.

gg

| Foto: AP - Darko Vojinović

Prema odluci Ustavnog suda od 11. agusta 2014. godine, vukovarsko Gradsko veće treba da propiše u kojim bi četvrtima trebalo da budu postavljeni dvojezični natpisi, uvažavajući potrebe većinskog hrvatskog naroda, kao i potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Istovremeno, vlada ima obavezu da u roku od godinu dana u parlamentarnu proceduru uputi izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, u kojima će urediti prikladni pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona i opstruišu njegovo sprovođenje, prenela je Hina.

Do donošenja tih zakonskih izmena, merodavna državna tela neće sprovoditi taj zakon u Vukovara upotrebom prisilnih mera, odlučio je Ustavni sud koji je, takođe, neustavnim proglasio referendumsko pitanje Štaba za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici.

- Tema je predelikatna i uopšte se ne radujem onome što nas čeka. Dovedeni smo u krajnje apsurdnu situaciju da odlučujemo o nečemu o čemu odgovor ne znaju ni najmerodavniji u državi. Vruć krompir nam je bačen. Ovo je vrlo zlonamerno prema nama i prema građanima Vukovara, poručio je u raspravi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).
Prema njegovom mišljenju, umesto da se u Vukovaru rešavaju gorući problemi, poput nezaposlenosti i niskog standarda, otvorenim izmenama gradskog statuta "dobiće se samo još jedna godina cirkusa koji će uveseljavati Vukovar i celu Hrvatsku".
Inače, od jeseni 2013. godine do danas dvojezične table u Vukovaru su više puta skidane i uništavane, uz incidente, da bi ih vlast ponovo vraćala na svoja zakonom utvrđena mesta.
Poslednji komentari
  • mile Vreme: 30.05.2015 11:29h

    ne sikiraj se uskoro ce tamo biti samo cirilica zivi bili pa vidili

  • fantom Vreme: 31.05.2015 13:39h

    Ko je dirao u Svetu Srpsku zemlju nije lepo prošao .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP