Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEIZVESNOST TEK SLEDI

Grci rekli jasno i glasno NE kreditorima!

Autor: Alo/Agencije | 05.07.2015 - 23:54:00h | Komentara: 2

Grci su na današnjem referendumu rekli glasno i jasno NE međunarodnim kreditorima! Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, za "ne" na današnjem referendumu glasalo je 61,42 odsto izašlih. Grčka okrenula novu stranicu istorije i spremna je da nastavi pregovore, poručio je Cipras. Sazvan samit zemalja evrozone.

Grčka referendum

Slavlje pobedničke strane u Atini | Foto: Profimedia

Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlaza iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor - poručio je grčki premijer Aleksis Cipras u televizijskom obraćanju naciji komentarišući rezultate današnjeg referenduma u kome se narod opredelio da kaže "NE" kreditorima. 

Izlaznost na referenduimu je bila 60,58 odsto. Za NE je glasalo 61,42 odsto izašlih, a za DA je glasalo 38,58 odsto birača - podaci su za 90 odsto preborjanih glasova. Da bi referendum bio važeći bilo je potrebno da na njega izađe više od 40 odsto glasača.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaže održivog rešenja.

On je kazao da je Grčka spremna da nastavi pregovore, uz plan reformi.

Nakon što su objavljeni prvi rezultati referenduma na atinskom trgu Sintagma okupilo se više hiljada ljudi da proslavi pobedu.

Ministar finasija Janis Varufakis izjavio je večeras u Atini da Grčka ne želi nove pozajmice, već restrukturiranje duga i poručio da je grčki narod, glasajući na referendumu protiv plana poverilaca, pokazao da ne prihvata ultimatume.
“Nećemo pregovore koji se stalno vraćaju na isto stanje. Naša vlada ima dva cilja - nove reforme i restrukturiranje duga”, rekao je Varufakis.
On je rekao da grčki narod želi da ima ulogu u EU.

Merkelova i Oland za vanredan samit evrozone

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se večeras da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone u utorak, 7. jula.

Grčki i inostrani bankari će već večeras analizirati ishod referenduma u Grčkoj o ponudi sporazuma koju su joj podneli njeni kreditori, da bi utvrdili svoje naredne poteze, objavio je na svom sajtu konzervativni atinski list "Katimerini".

List saznaje da će se ministar finansija Janis Varufakis večeras sastati s rukovodstvima centralne Banke Grčke i pet domaćih banaka da bi razgovarali o problemu likvidnosti i o ponovnom otvaranju banaka za klijente, što je Vlada obećala za posle današnjeg referenduma.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sazvao je večeras za utorak samit zemalja evrozone na kojem će biti razmotreno pitanje Grčke.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je večeras da Grčkoj i evrozoni predstoje teška, možda i dramatična vremena.

On je dodao da treba razmisliti o programu humanitarne pomoći za Grčku jer nije u redu da penzioneri, deca i bolesni pate zbog odluka grčkih vlasti. Šulc je kritikovao izjavu grčkog ministra finansija da će banke, koje su protekle nedelje bile zatvorene, od sutra raditi normalno, rečima da je ta ideja teško izvodljiva i opasna.
 

Grčki premijer Cipras je večeras razgovarao telefonom sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom, koji će sutra u Parizu razgovarati sa nemačkom kancelakom Angelom Merkel o rezultatima grčkog referenduma.

Zanimljivo je da je Ciprasovo NE pobedilo i na svojevrsnom referendumu koji je održan i u Beogradu.
Portparol grčke valde Gavril Sakelaridis izjavio je da će se napor za postizanje sporazuma Atine i poverilaca “intenzivirati počevši od večeras”.

Pad evra!

Evro je pao u odnosu na dolar za više od 1,5 odsto posle objavljivanja delimičnih rezultata referenduma u Grčkoj. Evro je na njujorškoj berzi pao za 1,54 odsto na 1,09868 dolara. Finansijski analitičari predviđaju za sutra buran dan na berzama.

Banka Grčke će poslati zahtev ECB-u večeras, verujemo da postoje snažni argumenti za podršku ELA (hitno finansiranje likvidnosti)”, rekao je Sakelaridis.
On je rekao da pregovori moraju biti zaključeni vrlo brzo, možda već za 48 sati.

Pošto su počeli da pristižu rezultati glasanja ostavku je podneo lider opozicione "Nove Demokratije" Antonis Samaras.

- Našoj partiji je potreban novi početak. Zato se povlačim sa mesta predsednika stranke - saopštio je Samaras i izazvao opšte oduševljenje među pristalicama Ciprasa koji su se okupili u centru Atine gde slave rezultate referenduma.

Proevropske stranke i političari iz evrozone upozoravali su da ova opcija, koja je pobedila znači i odbacivanje razgovora sa kreditorima, zbog čega bi se Grčka našla na putu izlaska iz evrozone, a neizvestan bi bio i ostanak Grčke u EU.

Aleksis Cipras

Njegov osmeh sve govori: Aleksis Cipras, premijer Grčke | Foto: Profimedia

Iz evropskih zemalja su stigle uzdržane reakcije na rezultate referenduma.

I Borko slavi
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je večeras da je pobeda  Ciprasa na referendumu trijumf nad nehumanim i katastrofalnim merama štednje i ucenama koje su nametnute grčkom narodu, i rađanje nove Evrope solidarnosti i jednakosti.

Belgijski ministar finansija Johan Van Overtvelt izjavio je večeras da će grčko odbijanje na referendumu ponude poverilaca zakomplikovati situaciju.

Lider radikalne levice u Španiji Podemos Pablo Iglesijas pozdravio je večeras rezultate referenduma koji ukazuju da je većina Grka odbila predlog međunarodnih kreditora, poručivši da je “demokratija pobedila”.
“Grčka je danas na referendumu napravila korak ka izlasku iz evrozone, izjavio je zamenik ruskog ministra ekonomije Aleksej Lihačev.
“Ne možemo da ne razumemo ovo kao korak ka izlasku iz evrozone”, rekao je Lihačev, ali je i dodao da je preurenjeno tvrditi da će Grčka odabrati taj put.

Kako će se dalje razvijati situacija oko grčke ekonomske krize opširnije čitajte OVDE.

Gabrijel: Cipras srušio sve mostove!
Nemački vicekancelar i šef vladajućih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel izjavio je da se pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško mogu zamisliti. “Odbijanjem pravila evrozone pregovori o programu vrednom više milijardi teško da se mogu zamisliti. Lopta je sada u dvorištu Atine”, poručio je Gabrijel u izjavi za sutrašnje izdanje lista “Tagešpigel”.
On je ocenio da Cipras i njegova vlada vode grčki narod putem gorkog odricanja i beznađa.
Grčki premijer je, kako je istakao, srušio “poslednji most preko kojeg su Evropa i Grčka su mogle da naprave kompromis”.

Poslednji komentari
  • Pedja Vreme: 05.07.2015 22:47h

    Ovim postupkom Grcka ugrozava EU,ali prvenstveno ugrozava NATO jer imaju baze na Kritu .Sto znaci da ce Nato vojno intervenisati u Grckoj da ne dozvoli istupanje iz EU i prelaz u zagrljaj Rusije.

  • stranac Vreme: 06.07.2015 00:05h

    to je pocetak teskog zivota za grcki raju,videcemo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP