Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POVEĆAN PDV

Grčka: Banke otvorene, gužve u prodavnicama!

Autor: Tanjug | 20.07.2015 - 14:23:00h | Komentara: 0

Grci su se jutros probudili u novoj eri: banke su posle tri nedelje konačno otvorene, a zbog primene novih, viših stopa poreza na dodatu vrerdnost (PDV) sačekala ih je šoljica skuplje kafe, čaja a nove cene brojnih drugih proizvoda.

Grčka red ispred banke

Red ispred banke u Atini | Foto: Profimedia

U centru Atine, ljudi su formirali redove ispred banaka čim su one otvorene jutros u 8,00 časova, iako su limiti podizanja novca i druge kontrole kapitala ostali na snazi, piše agencija AP.

Uredbom grčke vlade predviđeno je da dnevni limit za podizanje novca ostane 60 evra, dok će limit za nedelju dana biti 420 evra, što znači da građani neće morati svakog dana da idu do bankomata, već će moći odjednom da podignu ukupnu sumu dozvoljenu za tu nedelju.

Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji takođe su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.
Kao rezultat podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV), izglasanog u četvrtak u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a pogođeni su restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.
Grčki premijer Aleksis Cipras sproveo je u petak rekonstrukciju vlade u kojoj više nema mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu.
Pet uglednih članova Sirize je promenjeno, pošto je četvoro njih glasalo u skupštini protiv sporazuma Grčke sa kreditorima, dok je peti podneo ostavku pre glasanja.

Prioritet rekonstruisane vlade je da do srede ili četvrtka ujutru izglasa novi niz mera štednja. Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala da bi se sprečio masovni odliv sredstava posle isteka programa medjunarodne finansijske pomoći Atini 30. juna.
Nakon što je grčki parlament u četvrtak usvojio zakon koji otvara put za treći paket pomoći Grčkoj, Evropska centralna banka (ECB) podigla je nivo sredstava dostupnih grčkim bankama kroz Hitni fond za očuvanje likvidnosti (ELA).

Grčka je danas počela isplatu dve milijarde evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), javio je Frans pres pozivajući se na izvor iz grčkog ministarstva finansija, dok su zvaničnici EU potvrdili da su Atini uplatili 7,16 milijardi evra u okviru kredita za premošćavanje.
Državna služba računovodstva Grčke, kako izveštava novinska agencija ANA, naložila je početak isplate zakasnele rate duga od 30. juna prema MMF-u, kao i 4,2 milijarde evra duga ECB po osnovu obveznica koje na naplatu dospevaju danas.

Grčka počela proces otplate dugova
U Grčkoj je danas počela operacija otplate duga od oko dve milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i 4,2 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci (ECB), saopštili su danas izvori bliski grčkom Ministarstvu finansija. To je omogućeno zahvaljujući zajmu Evropske unije od 7,16 milijardi evra. Međutim, Grčkoj neće skoro ništa ostati do večeras, jer planira da svojoj Narodnoj banci vrati dug od 500 miliona evra, čiji je rok istekao krajem juna.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP