Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

LEPO

Grčka bi da prihode od privatizacije da penzionerima

Autor: Beta-AFP | 17.03.2015 - 18:54:00h | Komentara: 1

Grčka vlada je najavila da će buduće prihode od privatizacije dati penzionim fondovima, a ne za otplatu duga.

"Stvorićemo novu javnu agenciju za privatizaciju. Prihodi će se koristiti za finansiranje socijalne politike i za podršku sistema socijalne zaštite", rekla je zamenica ministra finansija, Nađa Valavani na sednici jednog skupštinskog odbora u ponedeljak. 

Prosečnom penzioneru za lekove treba  do 6.000 dinara, pa najstariji moraju  da primenjuju „alternativne“ metode

Pomoć penzionerima | Foto: Nenad Mihajlović

 Vlada, izabrana januara, promenila je upravu "Taipeda" - agencije za privatizaciju, i na njeno čelo postavila bivšeg radikalnog levičara koji se bavi razvojem trgovine nekretninama, Stergiosa Piciorlasa. 
On je rekao u Skupštini da obala i plaže, od kojih su neke bile na spisku "Taipeda", više "nisu na prodaju" i obećao da će "preispitati" koncesiju na zemljište bivšeg atinskog priobalnog aerodroma "Elinikon" što je jedna od najvećih privatizacija do sada ugovorenih u Grčkoj. 
Po rečima Piciorlasa, "problematičan" je ugovor o zakupu na 99 godina za 915 miliona evra sa konzorcijumom grčke firme "Lamda Development", kineske grupe "Fosun" i "Al Mabara" iz Abu Dabija. 
Stranka Siriza, okosnica nove vlade, i pre dolaska na vlast se protivila prodaji te ogromne parcele uz more za izgradnju turističkog kompleksa i parka. Ta stranka je osuđivala i ostalu "rasprodaju" javnih dobara po "ponižavajućim cenama". 
Nova vlada je objavila da će blokirati nekoliko projekata privatizacije, uključujući luka Pirej i Solun, elektroprivrede i preduzeća za distribuciju prirodnog gasa. 
Sporazum u februaru Atine i evrozone o produženju programa pomoći do leta, ne sadrži detalje o privatizaciji, ali Vlada se obavezala da ne otkaže već dogovorene poslove. A one koji još nisu ugovoreni, "Vlada će preispitati da bi poboljšala uslove prodaje radi povećanja dugoročne koristi za državu", piše u sporazumu. 
Grčka nikada nije ostvarila ciljeve iz programa privatizacije koji su zahtevali poverioci države u zamenu za kreditnu pomoć, da bi ona i time doprinela otplati 240 milijardi evra kredita odobrenog zemlja od
2010. godine. 
Početni cilj je bilo da se od privatizacije dođe do 50 milijardi evra do 2016. godine, ali su ga prethodne vlade smanjile na manje od 10 milijardi evra. 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • qwert Vreme: 17.03.2015 20:29h

    to treba da vidi ovaj nas kabadahija koji silji patku na nemocnim penzionerima.covek zvani hrabrost.sto ne izadje medju prosvetare.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP