Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA LI OSTAJU U EVROZONI?

Grčka danas treba da uputi zahtev za produženje programa pomoći

Autor: Agencije | 19.02.2015 - 09:27:00h | Komentara: 0

Grčka bi trebalo da danas od svojih međunarodnih kreditora formalno zatraži šestomesečno produženje programa pomoći, a uoči takvog zahteva grčki zvaničnici su izrazili optimizam u pogledu postizanja rešenja za grčku situaciju.

Grčka

Grčka

Očekuje se da će grčki zvaničnici danas poslati pismo predsedniku evrogrupe, Jerunu Dajselblumu, kako bi tražili šestomesečno produženje finansijskog programa, prenosi agencija Frans pres.

Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su Atini rok do kraja nedelje da podnese zahtev za produženje postojećeg programa pomoći, a grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da je dogovor i dalje moguć, navodeći da je Grčka na pravom putu i da je optimističan u pogledu rešenja grčke situacije tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

 - Naš predlog biće tako napisan da će sadržati zahteve grčke strane ali i predsednika evrogrupe - izjavio je Varufakis.

Razmimoilaženje u stavovima oko uslova finansijske podrške Grčkoj veliki je kamen spoticanja u pregovorima između Grčke i preostalih članica evrozone, zbog čega je čak i ostanak Grčke u monetarnoj uniji doveden u pitanje.

Grčka da izađe iz evrozone

Bivši predsednik Francuske, Valeri Žiskar d'Esten smatra da Grčka treba da "izađe iz zone evra" na "prijateljski način" jer "samo devalvacijom valute može da reši svoje probleme".

 - Osnovno pitanje je da li privreda Grčke može napredovati s tako jakom valutom kao što je evro. Odgovor je da je jasno da ne može. Ali, umesto da se usredsrede na taj osnovni problem i reaguju na njega, Evropljani se bave dugom Grčke - rekao je Žiskar d'Esten u intervjuu objavljenom danas u listu "Lez eko".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP