Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ALEKSIS CIPARS PRIZNAO

Grčka je finansijski zadavljena!

Autor: Tanjug | 19.05.2015 - 10:18:00h | Komentara: 0

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova zemlja “finansijski zadavljena”, usred zabrinutosti da Atina možda ima samo nekoliko sedmica do bankrota.

Aleksis Cipras

Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP

“Iako smo u takvoj finansijskoj situaciji, mi poštujemo sve naše spoljne obaveze”, rekao je Cipras i dodao da “nedostatak likvidnosti nije niti izbor niti odgovornost grčke vlade. Radi se o oštroj pregovaračkoj taktici naših partnera, i ne znam da li se iko u Evropi oseća ponosnim zbog toga”.
Cipras je upozorio strane kreditore da njegova zemlja ne može otplatiti dug MMF-u od 750 miliona evra, ukoliko joj oni odmah ne obezbede likvidnost.
Pozivajući se na evropske izvore, grčki listovi su preneli da je Cipras 8. maja poslao preteće pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, šefu MMF-a Kristin Lagard i predsedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju.
U tom pismu Cipras je rekao da Grčkoj nedostaju domaći izvori likvidnosti za ispunjavanje, kako domaćih, tako i stranih dužničkih obaveza, i da nije dobila nikakvu pomoć za otplatu duga od 240 milijardi evra, još od prošlog avgusta.
Za vraćanje likvidnosti, Cipras je predložio da ECB poveća nivo za izdavanje grčkih trezorskih zapisa, kao i delimičnu isplatu tranše kredita od 7,3 milijarde evra, povratak 1,9 milijardi evra od profita koji je ECB napravila kupujući grčke obveznice od 2010. godine i povratak 1,2 milijarde evra, uplaćenih u fond pomoći evrozone EFSF.
Grčke gotovinske rezerve se smanjuju i pregovori između Ciprasove levičarske vlade sa kreditorima o novčanim reformama kasne mesecima.
Cipras je u petak rekao da su Grčka i njeni kreditori pronašli zajedničku polaznu tačku u pregovorima, ali da vlada neće odstupiti od svojih “crvenih linija”, među kojima su odbijanje smanjenja plata i penzija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP