Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MMF UPOZORAVA

Grčka kriza ugoržava banke na Balkanu

Autor: | 11.05.2015 - 13:41:00h | Komentara: 0

Svako potencijalno pogoršanje uslova u Grčkoj će imati posledice po balkanske zemlje, u kojima filijale grčkih banaka čine značajan deo bankarskog sistema, navodi se u prolećnom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Eurobank

Eurobank | Foto: Profimedia

Prilikom predstavljanja tog izveštaja u Briselu, zamenik direktora istraživačkog odeljenja MMF-a za region centralne i istočne Evrope, Jorg Dekresin, naveo je da je situacija u Evropskoj uniji sada dosta drugačija nego pre četiri godine, zbog čega je znatno smanjen rizik od širenja virusa, prenosi grčka agencija ANA.

Podružnice grčkih banaka čine izmedju 14 i 22 odsto bankarskog sistema Bugarske, Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije, dok pokrivenost kredita depozitima iznosi 100 odsto ili više, uprkos značajnom smanjenju u poslednjih nekoliko godina zbog niže tražnje za kreditima i manjoj finansijskoj zavisnošću filijala od majke-banke.
- To znači da će u slučaju pogoršanja uslova u Grčkoj, te filijale imati veću potrebu za likvidnošću, zbog čega bankarski nadzorni mehanizmi u balkanskim zemljama pomno prate razvoj situacije - izjavio je Dekresin.

Osim toga, visok nivo nenaplativih zajmova u pojedinim podružnicama stvara dodatni rizik, dok bi finansijski sektor u tim zemljama mogao biti pogodjen i manjkom poverenja, odlivom depozita i potencijalnim monetarnim pritiskom, naročito u zemljama sa sistemima fiksnih kamatnih stopa, navodi se u izveštaju.
Izveštaj MMF-a je, takođe, ukazao da bi trgovinske transakcije izmedju Grčke i zemalja u jugoistočnoj Evropi mogle biti ugrožene, u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova u Grčkoj.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP