Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLANICI PRELOMILI

Grčka legla na rudu, usvojen novi paket mera

Autor: I. N. | 16.07.2015 - 01:01:00h | Komentara: 0

Grčki parlament je nekih sat vremena nakon isteka roka usvojio novi Zakon o strogim merama štednje. Za je glasalo 219 poslanika, protiv 64, dok šest poslanika nije glasalo.

Atina Grčki parlament

Grčki parlament | Foto: Profimedia

Grčki poslanici su juče popodne počeli sednicu o predlogu vlade Aleksisa Ciprasa. Iz redova radikalne levičarske partije Siriza premijera Ciprasa, 32 poslanika glasalo je protiv, a šest je bilo uzdržano.Iako je trebalo da do ponoći odobre mere štednje, rasprava se odužila, te su sa sat vremena zakašnjenja izglasali zakon koji će omogućiti da na snagu stupi sporazum o trećem paketu evropske pomoći Grčkoj.

Cipras je uoči glasanja još jednom pozvao parlament da podrži predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom. Cipras je rekao da alternativa ne postoji iako se i on sam ne slaže sa predloženim merama.

- Mi u to ne verujemo, ali smo prinuđeni da prihvatimo, rekao je Cipras poslanicima.

Vladajuća Siriza je odobrila zakon, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući i donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa glasalo protiv.

Dok se u parlamentu raspravljalo o novim merama na trgu Sintagma okupilo se više od 10.000 demonstranata koji su tražili od Ciprasa i poslanika da kažu NE novim uslovima Evrope. U jednom trenutku došlo je i do sukoba demonstranata i policije.

Glasanjem grčkog parlamenta su ispunjeni prvobitni uslovi iz sporazuma “reforme za keš” koji je zvanična Atina početkom ove nedelje dogovorila sa evropskim kreditorima, izjavila je portparolka Evropske unije Anika Brajthart.
“Grčke vlasti su pravovremeno i na zadovoljavajući način implementirale prvi set reformi sačinjen od četiri mere dogovorene na evro samitu”, rekla je Brajthartova, a prenosi agencija Frans pres.

Tekst refromi već je usvojio francuski parlament , a treba da ga ratifikuju Finska i Nemačka.

Grčke banke i danas zatvorene
Ministarstvo finansija Grčke je saopštilo da će banke u toj zemlji biti zatvorene i danas, ali da će obim dozvoljenih transakcija u malom delu filijala koje rade biti proširen. Pored toga što je penzionerima omogućeno da podignu 120 evra nedeljno, banke će primati uplate kreditnim karticama, uplate dugovanja državi i računa, kao i uplate namenjene osiguravajućim kućama, prenosi agencija AP. Dnevno sa bankomata klijenti mogu da podignu 60 evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP