Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POKUŠAVAJU DA DOBIJU NA VREMENU

Grčka od MMF-a dobila odlaganje otplate duga do kraja juna

Autor: Beta | 04.06.2015 - 21:23:00h | Komentara: 0

Grčka vlada zatražila je i dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odlaganje isplate duga toj organizaciji koji je trebalo da bude isplaćen u četiri dela, već će biti odjednom krajem juna, saopštili su večeras izvori bliski vladi u Atini i MMF-u.

MMF Međunarodni monetarni fond

Međunarodni monetarni fond | Foto: Profimedia

- Iskoristili smo mogućnost koji nam daje propis MMF-a kako bismo dobili na vremenu o pregovorima, izjavio je Frans presu izvor blizak grčkoj vladi.
MMF je sa svoje strane saopštio da je od Grčke dobila informaciju da želi da iz jednog dela isplati dug od 1,6 milijardi evra, što je u skladu s propisima te svetske finansijske institucije.
Grčka je sutra trebalo da isplati prvi deo tog duga a ostala tri dela do 19. juna. Atina ukupno mora da poveriocima, a uglavnom Evropskoj centralnoj banci (ECB), od juna do avgusta vrati 11 milijardi evra.
Od 12. do 30. juna, Vlada u Atini bi trebalo da isplati blagajničke zapise od 5,2 milijarde evra, da isplati penzije, plate u državnom sektoru i socijalna davanja (oko 2,2 milijarde evra).
Grčka vodi teške pregovore s kreditorima (MMF, ECB i EU) o isplati poslednje tranše ranije obećane finansijske pomoći. Grčka mora zauzvrat da sprovede reforme kako bi dobila 7,2 milijardi evra.
Premijer Aleksis Cipras sutra bi trebalo u parlamentu da podnese izveštaj o razgovorima s EU koje je imao u sredu uveče. Ti razgovori su završeni bez dogovora.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP