Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CIPRAS ISTERAO SVOJE

Grčka usvojila i drugi set reformskih zakona

Autor: alo.rs | 23.07.2015 - 06:39:00h | Komentara: 0

Grčki parlament usvojio je noćas drugi set reformskih zakona koje međunarodni poverioci tražu u zamenu za treći paket pomoći Atini. Za zakon je glasalo 230 poslanika, među kojima je i bivši ministar Varufakis, dok je 63 bilo protiv.

Aleksis Cipras

Cipras ponovio da neće dati ostavku | Foto: Profimedia

Grčki parlament počeo je oko 23 sata po lokalnom vremenu raspravu o setu reformi čije bi usvajanje omogućilo da počnu pregovori sa međunarodnim poveriocima o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Nakon pet sati žučne rasprave, u kojoj su poslanici uglavnom prebacivali krivicu jedni na druge za nastanak krize, usledilo je glasanje.

"Za" reformske zakone glasalo je 230 poslanika, dok su "protiv" glasala 63 poslanika.

U korist Zakona glasao je i doskorašnji ministar finansija Janis Varufakis, što je bilo najveće iznenađenje.

Dve stavke u debati su bile ključne - novi propisi u vezi sa pravosudnim sistemom, a koji su namenjeni ubrzanju dugotrajnih krivičnih procesa i smanjenju troškova i primena evropske direktive o bankama.

Novoimenovani ministar finansija Euklid Cakalotos obećao je da će banke u Grčkoj pre kraja ove godine dobiti preko potreban svež kapital, dok je premijer Cipras poručio da neće prestati da se bori za socijalnu pravdu.

Cipras je, braneći teške odluke koje je, kako kaže, morao da donese, rekao da je njegova vlada pomogla da se promeni Evropa i ponovio da nema nameru da se povuče s čela vlade.

- Doneli smo teške odluke i sada moramo da se prilagodimo novonastaloj situaciji, rekao je Cipras i ponovio da je morao da bira između "gregzita" i primene teških mera.

Grčka vlada je u utorak, nakon što je dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa poveriocima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

U Grčkoj su, posle tronedeljne pauze, početkom nedelje otvorene banke, a zvanična Atina je isplatila više milijardi evra duga MMF-u i ECB-u.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP