Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVE GORE OD GOREG

Grčka zatvara banke. Sa bankomata samo po 60 evra!

Autor: Alo.rs | 29.06.2015 - 08:42:00h | Komentara: 1

U Grčkoj je jutros objavljeno da će banke biti zatvorene u narednih nedelju dana, do 6. jula, kao i da Grci dnevno mogu da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga.

Redovi  u Grčkoj

Redovi u Grčkoj | Foto: Tanjug/AP

Centralna banka Grčke uputila je preporuku svim bankama da zatvore filijale u ponedeljak, a premijer Aleksis Cipras najavio je strogu kontrolu kretanja kapitala, javljaju svetke agencije.

Grčka berza, takođe je zatvorena i tako će biti do 7. jula.

Istovremeno vlasti u Atini odlučili su da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

- Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji - navedeno je u saopštenju grčke vlade.

Savet za finansijsku stabilnost je, takođe, predložio da u ponedeljak budu zatvoreni i bankomati.


Limit od 60 evra odnosio bi se na vlasnike kartica grčkih banaka, dok bi maksimalno ograničenje za vlasnike stranih kartica određivale njihove banke.


"Savet preporučuje pauzu u radu banaka od šest radnih dana, do ponedeljka uveče naredne sedmice. Bankomati sutra neće raditi, a ponovo će biti otvoreni u utorak", navodi ovaj izvor.


Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je danas da će banke u Grčkoj jedno vreme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku,rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustatai od plana da naredne nedelje održi referendum.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Osim što je tokom dana za sutra, povodom grčke krize, zakazala hitan sastanak sa liderima svih stranaka, nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom večeri kontaktirala američkog predsednika Baraka Obamu.


"Obamini i Merkelovi ekonomski timovi nadgledaju situaciju u Grčkoj i biće u stalnom kontaktu, saopštila je Bela kuća", a prenosi Rojters.


Prethodno, tokom dana, ministar finasija Janis Varufakis je izjavio da se ključ za rešenje grčke krize nalazi u rukama Angele Merkel.

Nemačka vlada posavetovala je turiste koji putuju u Grčku da ponesu keš, posle informacija da bankomati u ovoj državi često nemaju novca za isplatu.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • miki Vreme: 29.06.2015 07:37h

    srbi u pamet se dali ste išta naučili u prošlosti, sećate se stare devizne štednje, vidite da banke propadaju svakodnevno kod nas i svetu. dižite ; DIŽITE svoje pare iz banaka dok ne bude kasno . jadne su kamate koju daju a vi ćete biti sutra još JADNIJI.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP