Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIŠTA OD DOGOVORA S MMF

Grčke panzije moraju dole

Autor: RTS | 12.06.2015 - 08:48:00h | Komentara: 0

MMF je saopštio da Grčka i njeni međunarodni kreditori nisu ostvarili napredak u premošćavanju razlika. Bankrot i dalje preti ovoj državi.

Grčka

Grčka | Foto: Profimedia

Nekoliko sati nakon sastanka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, MMF je poručio da nijedna od velikih prepreka u pregovorima nije preskočena, prenosi agencija Frans pres.
"I dalje postoje neslaganja u većini ključnih oblasti i u poslednje vreme nema nikakvog napretka na rešavanju tog problema. Veoma smo daleko od sporazuma", rekao je portparol MMF-a Geri Rajs, prenosi RTS.
Dodaje da plate i penzije čine 80 odsto primarne budžetske potrošnje u Grčkoj.
- Nije moguće da ta zemlja ostvari srednjoročne budžetske ciljeve bez reformi, pogotovo na polju penzija, penzioni sistem je neodrživ i to je svima jasno - naveo je Rajs.
Ističe ipak da MMF ne želi da uskrati primanja najsiromašnijim Grcima.
- Penzioneri sa najnižim primanjima bili bi zaštićeni u okviru reformi - rekao je Rajs.
S oprezom i strepnjom grčka javnost je pratila razgovore koje je premijer Cipras kasno sinoć i tokom dana vodio u Briselu.
- Nadam se da će biti pronađeno rešenje, jer je to u interesu obe strane, a narodu je potrebna podrška - kaže jedan građanin Atine.
Premijer Cipras kaže da evropski lideri razumeju da je Grčkoj potrebno održivo rešenje, a nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da Grčka jasno želi da pronađe rešenje i izbegne pretnju bankrota krajem meseca.
-Razgovori su pokazali apsolutnu saglasnost da Grčka nastavi intenzivne pregovore i pod pritiskom vremena reši otvorena pitanja sa tri nadležne institucije - rekla je Merkelova.
Evropski lideri kažu da je umesto grčke tragedije, došao trenutak za srećan kraj. Uprkos nekim optimističnim najavama, i dalje je malo konkretnih naznaka da je dogovor o uslovima nastavka finansijske pomoći Grčkoj nadohvat ruke.
- Grčka vlada mora da bude realnija. Nema više vremena za kockanje, a predstojeći sastanak evrogrupe 18. juna biće odlučujući za postizanje sporazuma - ističe predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
Bez dogovora, Grčkoj preti bankrot ako do kraja meseca ne otplati 1,5 milijardi duga MMF-u.
MMF i EU očekuju od grčke vlade program reformi da bi odobrili novu tranšu pomoći od sedam milijardi evra.
Ranije ove nedelje, grčki premijer Cipras podneo je novi predlog reformi, sa mogućim ustupcima u pogledu smanjenja penzija i povećanja poreza na dodatu vrednost.
Grčka vlada je pod pritiskom domaće javnosti koja ne želi dalje mere štednje, ali, s druge strane, ni izlazak Grčke iz evrozone. Dobra vest iz Atine je da je grčki javni servis ERT ponovo započeo s radom, nakon što je pre dve godine bez najave preko noći bio zatvoren.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP