Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SASTANČILI DO KASNO U NOĆ

Gruevski i Zaev razgovarali 10 sati u Strazburu

Autor: Srna | 20.05.2015 - 09:15:00h | Komentara: 0

Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicinog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev razgovarali su 10 sati u Strazburu o prevazilaženjeu političke krize. Oni ostaju posvećeni evrointegracijskim procesima i demokratskim principima i saglasni su da na prvo mesto stave interese Makedonije, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nikola Gruevski

Planirano da se Gruevski danas obrati Evropskoj narodnoj partiji | Foto: Profimedia

Evroparlamentarci Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, kao i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, uz čije posredovanje je vođen dijalog, pozravili su napore političkih lidera da pronađu rešenje u interesu građana i s ciljem izlaska iz političke krize.
Oni su pozdravili iskrene diskusije o ključnim pitanjima. Sve strane saglasne su da ovakvi sastanci treba da se nastave, navodi se u saopštenju.
Poruke su usledile nakon 10-časovnog razgovora u Strazburu o prevazilaženju političke krize. Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prevremenih parlamentarnih izbora, koje opozicija nije priznala i ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.
Kriza je dodatno pogoršana krajem januara kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo objavljivanje kompromitujućih snimaka kojima premijera optužuje za kriminal i korupciju.
U Skoplju su prethodno održana dva sastanka na kojima su, osim Gruevskog i Zaeva, učestovali i lideri dvije najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Ali Ahmeti, predsjednik Demokratske unije za integraciju, i Menduh Tači, vođa Demokratske partije Albanaca.
Treći sastanak političkih lidera u Skoplju biće održan 26. maja. Planirano je da se premijer Gruevski danas obrati najvećoj političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu, Evropskoj narodnoj partiji, čiji je član njegova VMRO-DPMNE.
U Evropskom parlamentu je planirana plenarna debata o situaciji u Makedoniji na kojoj nije predviđeno usvajanje rezolucije, navode skopski mediji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP