Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBELODANIŠE SVE

Gugl je konačno otkrio šta države žele da uklone s interneta. Na spisku je i Srbija...

Autor: 24sata.rs | 24.12.2014 - 09:50:00h | Komentara: 1

Gugl svake godine od država širom sveta dobije veliki broj zahteva da skine određeni sadržaj sa interneta, a iz ove kompanije su konačno odlučili i da obelodane šta to sve države traže da se ukloni. Iako su dostupni podaci o gotovo svim zemljama, pa čak i o samoproglašenoj državi Kosovo, Gugl nije obelodanio koji sadržaj je srpska vlada zahtevala da se ukloni, ali ni vlasti ostalih zemalja regiona.

Srbija od Gugla tražila uklanjanje dva video snimka sa Jutjuba

Srbija od Gugla tražila uklanjanje dva video snimka sa Jutjuba

Poznato je samo da je tokom 2013. godine Gugl dobio jedan zahtev iz naše zemlje, i da smo tim zahtevom zatražili da se skinu dva snimka sa Jujtuba. U zvaničnom dokumentu stoji samo da je prijava podnesena zbog zlostavljanja/uznemiravanja (bullying/harassment).
Svaka država ima pravo da od Gugla zatraži da skine određeni sadržaj sa interneta, a to može da se izvrši na dva načina - ili to radi izvršna vlast, policija... ili se vrši putem sudskog naloga.
Poznato je da u našem slučaju nije bilo sudskog naloga, ali ne znamo da li je sporni materijal uklonjen ili ne.

a

Inače, ovo je prvi put da je Gugl omogućio pristup informacijama o tome šta tačno vlade širom sveta traže da bude uklonjeno, ali je Srbija, iz nama nepoznatih razloga, izuzeta.

S druge strane, zahtev koji je samozvana država Kosovo imala, da se skinu dva videa sa Jutjuba (koji prikazuju tuču), redovno je objavljen. Jutjub je ovaj materijal uklonio i pre nego što je stigla prijava kosovskih vlasti, navodi se u izveštaju, ali zato zahtev koji je naša južna pokrajina imala 2012. nisu ispunili - video koji su tražili da se ukloni nije izbrisan sa Jutjuba.

Iako su gotovo sve zemlje iz regiona imale po neku primedbu, a Hrvatska je čak imala i sudski nalog zbog kopirajta, Gugl nije omogućio uvid u zahteve zemalja iz naše okoline.

Najzanimljiviji je slučaj Rusije, čija je vlada tražila da se ukloni post koji sadrži tekst "ima čokoladu" (got chocolate), tvrdeći da to krši njihov zakon. Naime, u Rusiji je "čokolada" sleng za jednu vrstu narkotika.

Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 25.12.2014 15:57h

    Zvuci ok.Gde se zvanicno moze raspitati i konkurisati.Hvala

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP