Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

INTERNET SKANDAL

Gugl: Obama i Snouden greše, nismo dali podatke korisnika!

Autor: Tanjug | 12.06.2013 - 09:50:00h | Komentara: 1

Američka kompanija "Gugl" zatražila je od administracije predsednika SAD Baraka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtevima američke vlade za pristupom i-mejlovima i drugim ličnim podacima na Internetu.

Gugl logo

Kompanija "Gugl" iznela je svoj zahtev u pismu koji je u utorak uputila državnom tužiocu Eriku Holderu i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Mileru, preneo je AP.


"Gugl" pokušava da opovrgne medijske navode da je ta kuća otvorila put Nacionalnoj bezbedosnoj agenciji (NSA) da pristupi većoj količini onlajn komunikacija njenih korisnika u okviru tajnog programa "Prizma".

Kompanija je sebe prikazala kao nevoljnog učesnika u programu, a njeni čelnici tvrde da ništa nisu znali o "Prizmi", dok nisu o tome prvi put pročitali prošle sedmice.

"Gugl nema šta da krije", navodi se u pismu kompanije i dodaje da raspolažu podacima kojima mogu da potkrepe svoje tvrdnje.

Edvard Snouden: Nisam mogao više da krijem obmane!

Edvard Snouden: Nisam mogao više da krijem obmane!

Amerikanac Edvard Snouden (29) koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke NSA, javno je u nedelju preko britanskog lista "Gardijan" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

"Gardijan" je nekoliko dana ranije, a zatim i "Vašington Post", objavio da američka bezbednosna agencija tajno, preko telekomunikacione kompanije "Verajzon", prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.
Poslednji komentari
  • Kate Vreme: 12.06.2013 11:18h

    Kao da su ih pa pitali!!! 1990. sam radila u telex sluzbi JATa, svaki tekst je isao u centar u Nju Jorku, odakle je prosledjivan na krajnju adresu. Znaci - iz bilo koje JATove sluzbe, telex u bilo koju drugu JATovu sluzbu (Beograd-Beograd) je "isao" u NjJ I vracao se... Kasnije je centar (centralni sistem) premesten u Brisel. I sta se sad bilo ko cudi bilo cemu!? Kad je Lenon ubijen, pisano je I pricano da je sistem biblioteka I knjizara oznacio Selindzera I "Lovca u zitu" kao znak za proveru svih koji su pokazivali interesovanje za autora ili delo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP