Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PAD PROFITA

"Gugl" razočaran
poslovanjem u trećem kvartalu!

Autor: Ekipa Alo! | 18.10.2012 - 21:06:00h | Komentara: 0

Američki internet gigant "Gugl" saopštio je danas da je u trećem kvartalu zabeležio pad profita od 20 odsto, a razočaravajući rezultat pokrenuo je pad akcija kompanije. Interesantno je da je ova kompanija krajnje iznenadila javnost preranim objavljivanjem takvih poslovnih rezultata, javlja BBC.

U saopštenju se navodi da je neto profit u trećem tromesečju iznosio 2,18 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde iz istog perioda lani, prenela je agencija AFP.

Google kompanija

Loše poslovali u trećem kvartalu | Foto: Reuters

Akcije "Gugla" potonule su za devet odsto nakon saopštenja vesti na 687,30 dolara, pa je tržišna vrednost kompanije ponovo pala ispod vrednosti "Majkrosofta", koga je "Gugl" pretekao ranije ovog meseca.

Zarada po akciji iznosila je 9,03 dolara, dosta ispod očekivanja na Volstritu da će firma zaraditi 10,65 dolara po akciji.

Prihodi su u tri meseca zaključno sa septembrom uvećani za 19 odsto na godišnjem nivou na 11,53 milijarde dolara.

"Gugl" zasad nije precizirao razloge pada profita.

Kompanija je u maju kompletirala kupovinu "Motorole", ključnog proizvođača pametnih telefona i drugih uredjaja, za 12,9 milijardi dolara, čime je internet gigant postao direktni konkurent "Epla".

"Gugl" je, kupovinom "Motorole", postao vlasnik 17.000 patenata i ojačao je svoju poziciju u borbi za dominantnost na rastućem tržištu pametnih telefona i tablet računara.

Skupa greška!

Vrlo je neuobičajeno da kompanije objavljuju poslovne rezultate tokom radnog vremena berze pa se i ova objava očekivala  krajem današnjeg radnog dana. Međutim, saopštenje za medije je na početku imalo belešku koja sugeriše da informacija još nije spremna za objavljivanje, odnosno da je greškom prerano objavljen tek nacrt saopštenja. Sve to je rezultovalo prekidom trgovanja deonicama ove kompanije na berzi.

U sklopu izjave za medije nema nikakvih komentara ili objašnjenja pada profita. Guglova portparolka je novim saopštenjem objasnila da se radi o nacrtu izjave za medije objavljenom bez autorizacije. Kako javlja "Wall Street Journal", Gugle je za preranu objavu okrivio kompaniju "R.R. Donnelley" koja im ispisuje finansijske dokumente. Najavljen je i konferencijski razgovor s investitorima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP