Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEKA POTRAJE

Hamas i Izrael potvrdili mir u Gazi!

Autor: Beta | 26.08.2014 - 19:02:00h | Komentara: 0

Neimenovani zvaničnik egipatske vlade rekao je da su Izrael i Palestina prihvatili predlog te zemlje o prekidu vatre, koji je ona nudila još nedelju dana.

Dogovor je tada izraelska strana odbila, a na osnovu njega Izrael će olakšati blokadu pojasa Gaze uvedenu 2007. godine, ali je neće potpuno ukinuti.
Izrael je takođe pristao da se proširi zona za ribarenje u Sredozemnom moru na šest milja, a dogovoreno je da se delegacije vrate u Kairo i nastave indirektne pregovore, ali nije rečeno kada.

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi

Posledice jutrašnjeg napada u Gazi | Foto: Profimedia.rs

Dogovor o prekidu vatre ne bavi se ključnim nesporazumima između dve strane, koji su podgrevali sukob tolike godine, u osnovi je dogovoreno da se neprijateljstva okončaju, ovog puta neograničeno.
Izrael je, kako se čini, učinio neke ustupke, ali ostaje da se vidi da li će to ostvariti. Sukob je započeo 8. jula i u njemu je poginulo više od 2.140 Palestinaca i više od 10.000 je ranjeno.
Posle pisanja evropskih medija oglasio se i neimenovani palestinski zvaničnik sa potvrdom o trajnom prekidu vatre u pojasu Gaze. Posle 50 dana oružanih sukoba zaraćene strane, palestinski Hamas i Izrael, postigli su dogovor, a agencija AP javlja da je to potvrđeno i sa izraelske strane.
Palestinski predsednik Mahmud Abas objaviće u utorak popodne na sastanku palestinskog rukovodstva detalje tog sporazuma.
Dogovor predviđa "trajni prekid vatre", "ukidanje blokade pojasa Gaze" koju je Izrael uveo 2006, a što je bio glavni zahtev Palestinaca, rekao je taj visoki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.
Izraelski zvaničnici su istakli da su prihvatili plan koji je predložio Egipat za prekid sukoba u Gazi, pomeriće svoje blokade kako bi dozvolili unošenje humanitarne pomoći i građevinskog materijala za saniranje štete načinjene u 50-dnevnom bombardovanju.
Egipat gde su se do prošle nedelje vodili pregovori, najavio je da će u utorak uveče izdati saopštenje.
Agencija AP navodi da su zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada, dve glavne grupe koje se bore u Gazi, rekli da su postigli sporazum s Izraelom da okonočaju rat u kome je poginulo preko 2.000 Palestinaca.
Ofanziva Izraela protiv borbenih palestinskih grupa u pojasu Gaze počeo je 8. jula, poginulo je 2.130 ljudi s palestinske strane i 68 sa izraelske.
Ziad Nahala, visoki zvaničnik Islamskog Džihada rekao je da se sporazumom predviđa prekid vatre bez ograničenog roka i pristanak Izraela da ublaži blokadu Gaze da bi omogućio dopremanje namirnica i građevinskog materijala.
Razgovori o kompleksnijim pitanjima trebalo bi da počnu idućeg meseca.
Pregovori o primirju vođeni u Kairu pod egipatskim pokroviteljstvom nisu doneli sporazum, i neprijateljstva obustavljena tokom devetodnevnog prekida vatre, nastavljena su u punom jeku pre nedelju dana.
Musa Abu Marzuk, drugi čovek Hamasa u izgnanstvu koji je učestvovao u tim pregovorima rekao je da sporazum predstavlja "pobedu otpora" u pojasu Gaze.
On je rekao da će vreme stupanja primirja na snagu biti određeno kasnije, a portparol Hamasa u Gazi rekao je da taj islamistički pokret čeka zvanično obaveštenje iz Kaira.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP