Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BILO BI LEPO...

Hamas razmatra petogodišnje primirje s Izraelom

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 11:30:00h | Komentara: 0

Vođe Hamasa sastale su se u Kataru da diskutuju o predlogu za dugotrajni prekid vatre s Izraelom, prenose danas izraelski mediji pisanje palestinskog lista "Al Kuds".

Vojno krilo Hamasa: Pripadnik brigade Izadin al Kasam

Vojno krilo Hamasa | Foto: Profimedia

Predlog primirja, koji podržavaju Katar i Turska, zasnovan je na nacrtu koji je formulisao specijalni izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov, javlja izraelski radio. Izraelski mediji takođe navode da je vodeći član Hamasa Musa Abu Marzuk doputovao u Dohu iz Gaze u subotu i da se više puta sastao s liderom Hamasa Kaledom Mašalom, koji živi u Kataru, kao i sa drugim visokim zvaničnicima te islamističke organizacije.


Predlogom primirja se predvidja da Izrael odobri izgradnju plutajuće luke kraj obale Pojasa Gaze, koja će biti pod izraelskim ili međunarodnim nadzorom. Zauzvrat bi Hamas pristao na petogodišnji prekid vatre, s mogućnošću produženja.


Izaslanik UN Mladenov upozorio je u aprilu Savet bezbednosti UN da su stanovnici Pojasa Gaze postali očajni i da Izrael i Palestinci snose odgovornost da spreče kolaps. On je takođe rekao da su žitelji tog područja na obali Sredozemnog mora besni zbog izraelske blokade, zatvorenog graničnog prelaza Rafa prema Egiptu, iako je nedavno privremeno otvoren, na sam Hamas i medjunarodnu zajednicu jer nije ispunila obavezu da pomogne obnovu posle prošlogodišnjeg rata.


Godinu dana nakon tog rata očekuje se izveštaj UN.


Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je u nedelju izdalo sopstvenu verziju događaja, tvrdeći da je Hamas primorao palestinske civile da budu u zonama sukoba. Izraelska strana tvrdi da je Hamas počinio ratne zločine i da su polovina poginulih bili militanti. Prema palestinskim i podacima UN većina od preko 2.200 žrtava su civili.


Zatišje koje je zavladalo posle tog rata, koji je trajao 50 dana, nedavno je narušeno. Sporadično raketiranje vlasti u Gazi su pripisale radikalnoj organizaciji salafista koja se protivi Hamasu.


Ideja o primirju bilo je i ranije, naročito nakon što je 26. avgusta okončan pomenuti rat, ali se Izrael protivio zahtevu Hamasa da ima aerodrom i luku, strahujući da će to koristiti za snabdevanje oružjem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP