Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DRUGI DAN DEMONSTRACIJA

Haos na ulicama Tuzle, ministri pobegli! (FOTO+VIDEO)

Autor: Fonet/Tanjug, Klix.ba | 06.02.2014 - 17:16:00h | Komentara: 3

U Tuzli je situacija večeras nešto mirnija nakon sukoba građana i policije u kojima su povređena 102 policajaca, ali je oko zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i u celom naselju Slatina prisutan veliki broj specijalaca.

Neredi u Tuzli

Neredi u Tuzli | Foto: AP

 
U sukobu građana i policije na ulicama Tuzle povređen je veoma veliki broj policajaca.

Jedan pripadnik specijalne jedinice nalazi se u životnoj opasnosti i smešten je na Univerzitetsko-klinički centar Tuzla.

On ima povrede grudnog koša i zadržan je na Odeljenju torakalne hirurgije.

Ostalim policajcima je ukazana pomoć i pušteni su na kućno lečenje.

U Službu hitne medicinske pomoći Tuzla do 20.00 časova primljena su 102 policajaca, s teškim povredama i 28 civila sa lakšim povredama izazvanim suzavcem.

Demonstrante je ispred zgrade Vlade TK ranije danas rasterala policija, prenosi Klix.ba.

Neredi u Tuzli

Neredi u Tuzli | Foto: AP

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona večeras je poručeno da je policija odlučila da stane u kraj neredima, jer se protest pretvorio u masovnu pljačku.

- Ovo više nisu protesti, to su masovne pljačke. Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane u kraj - kazao je za Agenciju Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

I u Sarajevu se ispred kantonalne vlade okupilo oko stotinu građana kako bi iskazali podršku tuzlanskim protestima, ali i nezadovoljstvo stanjem u tom kantonu.

Aktuelna bezbednosna situacija razmatrana je danas na sednici Kolegijuma Opštinskog veća Tuzla, sa koje je zatraženo od kantonalne Vlade da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika, a da se nelegalne privatizacije ponište.

Protesti u Tuzli započeli su juče i danas nastavljeni jer su nezadovoljni građani bili ogorčeni ćutanjem Vlade i pritvaranjem demonstranata.
Vlada Tuzlanskog kantona je uputila poziv predstavnicima firmi "Konjuh", "Polihem", "Dita", "Poliolhem" da danas po podne dodju na sastanak kako bi razgovarali o mogućnostima rešavanja problema s kojim se radnici i njihove firme suočavaju.

Neredi u Tuzli

Neredi u Tuzli | Foto: AP

Pojasnio je da, nakon što su neki od demonstranata počeli masovno pljačkati trgovinske radnje i objekte, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona poduzeli su sve zakonom predviđene mere u cilju uspostavljanja normalizacije stanja te sprečavanja izvršenja krivičnih dela. Dodao je da će protiv počinitelja ovakvih krivičnih dela biti poduzete zakonom predviđene mere i radnje. Dopisnica Agencije Fena iz Tuzle potvrdila je da je opljačkana robna kuća "Omega".

Cela ulica oko zgrade Vlade TK je u dimu nakon što je policija bacila velike količine suzavca. Demonstranti su se razbežali, a, kako tvrde građani, policija je tukla demonstrante koji ne žele da se raziđu.
Između 2.000 i 3.000 demonstranata je danas oko 13 sati probilo jaki policijski kordon koji je obezbeđivao zgradu vlade Tuzlanskog kantona, i pred ulaz su stavili cveće i upalili sveće za ministre, a onda su petardama, bakljama, kamenjem i jajima gađali zgradu, javili su sarajevski mediji.

Oglasio se i ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić, koji je od Nezavisnog odbora za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, tražio da preispita da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prilikom jučerašnjeg delovanja policije, prenela je Fena.

Prema nezvaničnim informacijama, svi zaposleni, premijer i ministri u vladi Tuzlanskog kantona napustili su nešto pre 13 časova zgradu na zadnji izlaz, u pratnji policije.


Mediji javljaju da je na tuzlanskim ulicama bilo više hiljada demonstranata, a da su dolazak najavili i iz ostalih gradova.

Demonstranti traže da se puste svi uhapšeni na jučerašnjem protestu i da kantonalna vlada da ostavku.

Protest u Tuzli su, preko Fejsbuk grupe Udar, organizovali radnici pet propalih industrijskih preduzeća i nezadovoljni građani, a jučerašnji sukob je nastao kada si pripadnici policijske Jedinice za specijalne namene krenule u akciju.

Uhapšeno je 27 osoba, od kojih su 22 puštene i protiv njih su podnete prekršajne prijave, a petoro je zadržano u pritvoru.

Prema zvaničnim podacima, u sukobu u sredu je povređeno 17 policajaca i osam građana.


U Hitnoj službi Doma zdravlja primljeno je 10 policajaca i tri građanina, uglavnom sa lakšim povredama nanesenim tupim predmetima, a mnogi građani i dalje se javljaju zbog zdravstvenih poteškoća nastalih zbog suzavca koji je bacila policija.

Nakon što su potisnule radnike policijske snage napravile su veliki obruč oko Vlade tuzlanskog kantona i na taj način pokušavaju da spreče demonstrante da se vrate pred zgradu.


Kako je javio "Dnevni avaz", iz Sarajeva su krenula dva autobusa s ljudima koji će se pridružiti protestima, a krenula je i podrška iz Bihaća, Zenice...

I u Sarajevu se ispred kantonalne vlade okupilo oko stotinu građana kako bi iskazali podršku tuzlanskim protestima, ali i nezadovoljstvo stanjem u tom kantonu.

"Radio" i suzavac | Foto: Reuters


Oglasio se i ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić, koji je od Nezavisnog odbora za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, tražio da preispita da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prilikom jučerašnjeg delovanja policije.


Poslednji komentari
  • Brane Vreme: 06.02.2014 19:54h

    Jos malo...

  • veljko Vreme: 06.02.2014 20:17h

    pava radnika su naalost pogazena uvecini zemal;ja bivse SFRJ.radnici su dovedeni na ivici bede i ovo je jedini nacin da pokusaju nesto da promene..korumpirani popl;iticari se iskljucivo bave ucvrscivanjem svoje vlastia za probleme siromasnog stanovnistva kao resenje nude prazne price i demagogiju. zaboravili su samo jedno:da svemu jednom dodje kraj. kad ljudima uzmete sve nema druge nego da se latimo motke!

  • dada Vreme: 06.02.2014 22:59h

    ucimo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP