Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GANGSTERI SA BALKANA

Haraju Australijom!

Autor: Tanjug | 01.06.2015 - 12:46:00h | Komentara: 0

Jedna od najvećih australijskih medijskih kompanija utvrdila je da su kriminalne grupe sa Balkana duboko infiltrirane u gotovo sve slojeve australijskog društva, a Australijska federalna policija upozorava da balkanski gangovi sada pozivaju neaktivne kriminalce da im pomognu u otpremanju tona zabranjenih droga.

Amfetamin droga | Foto: Profimedia

Balkanski karteli najčešće švercuju drogu | Foto: Profimedia

Na čelu balkanskog kartela nalazi se grupa ozloglašenih gangstera, većinom australijskih državljana, koji su oformili baze u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji preko kojih otpremaju drogu, oružje i novac, prenosi list “Australijan”.
“Balkanski organizovani kriminal sada je najveća pretnja po Australiju, jer je ta mreža duboko infiltrirana i veoma uticajna u lokalnim zajednicama, zbog čega predstavlja ozbiljan izazov”, rekao je neimenovani zvaničnik australijske policije.
U poverljivom izveštaju Australijske federalne policije, u koji je australijska medijska kompanija “Njuz Korp” imala uvid, upozorava se da sistemska balkanska kriminalna mreža prelazi na sledeći nivo i sada budi “uspavane” kriminalce ili članove šire “porodice” kako bi ih angažovala u višemilionskim poduhvatima.
Te porodice se opisuju ili kao direktni rođaci, ili kao pripadnici dobro utvrđenih i istorijskih mafijaških klanova iz bivših jugoslovenskih država koji su se doselili u Australiji u drugom migracionom talasu iz regiona Balkana tokom 1980-ih i 1990-ih.
Australijski list navodi da je reč o “infiltriranju pod pokroviteljstvom bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića”.
U toku je više tajnih policijskih operacija praćenja osumnjičenih, a u jednoj od njih je potvrđeno da je nekoliko notornih kriminalaca, za koje se mislilo da se povukli tokom 1990-ih, zapravo preuzelo globalne operacije šverca narkotika iz utvrđenih baza u Crnoj Gori, Srbiji i Španiji.
Mreža na čijem je čelu Vaso Ulić, koji je 2005. napustio Australiju zauvek, postala je jedna od najvećih transnacionalnih kriminalnih grupa u svetu koja uvozi šest tona droge godišnje samo u Australiju, ali i mnogo više u druge zemlje, ili ih izvozi iz njih, od Južne Afrike preko Evrope, Kine, Nigerije do Amerike, a goni je policija iz Britanije, SAD i Italije.
U evropskoj agenciji Europol rekli su za “Nju Korps Australija” da Zapadni Balkan vrvi od organizovanog kriminala koji ugrožava EU, ali i druge zemlje, među kojima je i Australija, navodi australijski list.
Prema rečima neimenovanog zvaničnika, te kriminalne grupe su “međusobno dobro povezane, a njihovi članovi su izuzetno mobilni i finansijski jaki”.
Većina droge se transportuje takozvanim “balkanskim putem” koji je nekada korišćen za krijumčarenje hrane i oružja za vreme rata, a sada se koristi za šverc heroina iz Avganistana, Irana i Pakistana preko Balkana do Zapadne Evrope, Turske ili Rusije, zaključuje australijski list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP