Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CRNA GORA "NA IGLAMA"

Hašim Tači danas i sutra u poseti našim komšijama

Autor: Tanjug | 15.01.2015 - 11:28:00h | Komentara: 0

Potpredsednik kosovske vlade i tamošnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači boraviće danas i sutra u poseti Crnoj Gori, a mere obezbeđenja su zbog toga podignute na najviši nivo.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

Kako pišu crnogorski mediji, Tači će se sresti sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Planirano je da se sretne i sa predsednicima države Filipom Vujanovićem, parlamenta Rankom Krivokapićem i Vlade Milom Đukanovićem.

Tači će sutra, kako je planirano, posetiti Ulcinj i razgovarati sa predsednikom Opštine Fatmirom Đekom.

Patrola Posebne jedinice policije od juče čuva kososku ambasadu u Moskovskoj ulici u Podgorici, a policija će, kako prenose Vijesti, aktivirati prvi stepen zaštite štićenih ličnosti prilikom dolaska i boravka kosovskog šefa diplomatije.

Ova poseta već danima izaziva brojne reakcije crnogorske javnosti, a iz bezbednosnih razloga otkazano je njegovo predavanje o NATO integracijama koje je bilo planirano, objavile su podgoričke Dnevne novine.

Brojna izbeglička udruženja najavila su proteste u Podgorici zahtevajući otkazivanje Tačijevog dolaska pre svega zbog obespravljenosti Crnogoraca i Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji, ali i nemogućnosti povratka izbeglih i prognanih.


Potpredsednik najuticajnije vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, međutim, smatra da je najava tih protesta zbog Tačijeve posete pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su, kako kaže, dramatično mnogo koštale naš region.

Poseta će stvoriti kvalitetnije uslove za održivi povratak raseljenih i dovesti do konačnog rešenja našeg ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova, kao i izradi strategije za afirmaciju crnogorske zajednice na kojoj insistiramo, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP