Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TAKO JOJ BILO LAKŠE

Hilari Klinton ceo mandat koristila samo privatni mejl

Autor: Agencije | 10.03.2015 - 21:58:00h | Komentara: 0

Potencijalni predsednički kandidat Hilari Klinton priznala je danas da je pogrešila što je umesto službene koristila isključivo privatnu imejl adresu za službenu prepisku u vremenu od 2009. do 2013. godine, kada je bila šef diplomatije.

Hilari Klinton

Hilari Klinton | Foto: Karel Navarro

Hilari Klinton je izjavila da je tokom mandata koristila privatni mejl za zvaničnu prepisku jer joj je tako bilo lakše. Ona je danas rekla novinarima u Ujedinjenim nacijama, da je njena pošta bila adekvatno obezbeđena i da je predala Stejt departmentu svu profesionalnu komunikaciju koju je imala preko mejlova.

- Gledajući unazad, za mene bi bilo bolje da sam koristila dva odvojena telefona i dva mejl naloga", rekla je Klintonova.
Ona je rekla da nije slala nikakav poverljiv materijal preko svog privatnog mejl naloga dok je bila državni sekretar i da se u potpunosti pridržavala pravila.

Klintonova je, kako navodi AP, danas prvi put odgovarala na pitanja novinara o svojoj mejl praksi kao državnog sekretara.

Prema njenim rečima, na njenom ličnom mejl serveru nije bilo nikakvih kršenja bezbednosnih mera.
Njeni komentari došli su nakon nekoliko dana neoglašavanja na intenzivne pozive i demokrata i republikanaca da se izjasni po tom pitanju. Pošto je suočena sa optužbama republikanaca, da je isključivo koristila privatnu imejl adresu za slanje elektronske pošte, dok je bila državni sekretar SAD za spoljnu politiku, Hilari Klinton je 5. februara preko tvitera pozvala da se njena pošta objavi.
Sada se postavlja pravno pitanje da li je ona prekršila federalna pravila o čuvanju zapisa.
Zamenik portparola Stejt departmenta Mari Harf je rekla ranije da će vladi biti potrebno neko vreme da pregleda svu dokumentaciju, s obzirom na njenu obimnost, ali da će nastojati da to obavi što pre.

Američki predsednik Barak Obama razmenjivao je mejlove sa Hilari Klinton u vreme dok je bila državni sekretar, saopštila je juče Bela kuća, potvrđujući da je on znao da je Klinton koristila lični imejl nalog za službenu komunikaciju.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je predsednik znao za to i ranije, odnosno da je znao njenu imejl adresu, ali da mu nisu bili poznati detalji o postavljanju servera i mejl adrese.

Hilari Klinton, koja se smatra gotovo sigurnim kandidatom Demokratske stranke za predsednika na izborima zakazanim za 2016. godinu, nije imala zvaničnu imejl adresu za četiri godine koliko je provela na čelu Stejt departmenta, navodi list "Njujork tajms", dodajući da je "time prekršen federalni zakon koji zahteva da se korespondencija zvaničnika mora čuvati u vladinim serverima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP