Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLEDICE NAPADA U PARIZU

Hip-hop tera mlade ka ekstremizmu?!

Autor: Al Džazira | 03.02.2015 - 14:13:00h | Komentara: 0

Evropske repere pozivaju da objasne vezu između svoje muzike i otuđenosti mladih.

Francuski reperi | Foto: Profimedia

Na udaru: Francuski reperi | Foto: Profimedia

 
Francuski reper Medine 1. januara je postavio na internet svoju najnoviju pesmu „Don't Laik“. Okružen mladima iz predgrađa, on glasno govori protiv sekularizma, osuvši paljbu po Ničeu i neokonzervativnoj novinarki Karolin Fure, koja je ranije radila za list "Šarli Ebdo". Najoštrije reči uputio je francuskom sistemu laicizma, koji zabranjuje nošenje hidžaba u javnim institucijama i burke na svim javnim mestima.
Otprilike sedam dana kasnije, neposredno nakon što se desio napad na "Šarli Ebdo", Medine je ponovo bio u vestima, objašnjavajući tekstove svojih pesama i naglašavajući da, kada je on repovao o razapinjanju „sekularista“ i sečenju „stabla njihovog sekularizma“ - da je zapravo predstavljao „karikaturu“ sekularizma; onu verziju koja s visine gleda na religiozne. Njegova kritika laicizma, kazao je, po mnogo čemu je u duhu lista "Šarli Ebdo".
Hip hop muzika u Francuskoj - i šire, u zapadnoj Evropi - našla se pod lupom u poslednjih nekoliko sedmica. Istaknuti francuski umetnici - Jusufa Diams, Kul Šen id drugi - nedvosmisleno su osudili napade, a neki su čak napisali pesme u čast žrtava.
Traže se objašnjenja
Međutim, hip hop umetnike su takođe prozivali da objasne razloge otuđenosti mladih i vezu između hip hopa i ekstremizma. Zbog činjenice da je Šerif Kuaši, mlađi od dvojice braće terorista, ranije bio ambiciozan reper koji se pojavljuje u jednom dokumentarnom filmu, gde je prikazan na bini kako sa kačketom stavljenim naopačke repuj i pleše, stručnjaci za borbu protiv terorizma pitaju da li mladi postaju radikalizovani kroz rep muziku.
U svetlu Kuašijevih sfera interesovanja, jedan novinar je nedavno pitao Bušida, poznatog nemačkog repera, da objasni zašto „se rep i džihadisti očigledno dobro slažu“.
Evropski „hip hop ratovi“ istorijski gledano imaju malo zajedničkog sa teologijom ili religijskim ekstremizmom. Igra mačke i miša između rep umetnika i državnih zvaničnika u vezi granica slobode govora obično je bila u vezi s tekstovima koji govore o brutalnom ponašanju policije i rasizmu.
Jedan od najranijih uspešnih pokušaja da se kazni rep grupa zbog rima desio se 1995, kada je pariska grupa "Suprim NTM" izvela svoju pesmu o policiji na koncertu i navodno podstakla publiku da uzvikuje „Nique la Police!“ („J***š policiju!“) obraćajući se policajcima zaduženim za bezbednost u dvorani.Ova grupa je proglašena krivom za „verbalno zlostavljanje“ policije. Usledili su drugi incidenti, a rep umetnici su dobijali tužbe i njihovi tekstovi o policiji su cenzurisani.
Rasna i društvena nepravda
Rep umetnici su ispitivali pitanja rasne i društvene nepravde, istovremeno otkrivajući zamršenost i nedoslednosti francuskih zakona o govoru mržnje. Reperi već dugo problematizuju način na koji list "Šarli Ebdo" predstavlja crnce i muslimane, i često su namerno poredili sebe sa ovim listom, postavljajući pitanje zašto francuska vlada ne maltretira ovaj list kao što maltretira repere.
U novembru 2013, grupa umetnika među kojima su bili Akenaton, Soprano i Disiz la Peste snimila je rep pesmu pod nazivom „Marš“ da obeleže 30. godišnjicu marša protiv rasizma. Jedan od mlađih repera na snimanju, Nekfeu, osudio je „pse iz Šarli Ebdoa“.

Francuski reper Jasufa | Foto: Profimedia

Osudio napad na "Šarli Ebdo" Jusufa | Foto: Profimedia

Iako je to dovelo do komešanja, Nekfeu nije hteo da se izvini. Disiz, poznatija zvezda, stao je u odbranu mladog umetnika: „Svaki put kada im se uputi kritika Šarli Ebdo potegne kartu karikatura, dopustite i nama da se branimo svojom profesijom. I mi imamo pravo na preterivanje i humor.“
Ali sat nakon što se desio napad 7. januara, Nekfeu je izrazio saučešće, rekavši da je njegova „poenta“ iz 2013. namenjena kao odbrana slobode izražavanja i u istom „provokativnom“ tonu kao u listu "Šarli Ebdo". Ali, dodao je on: „Smatram da je nedavni stav lista Šarli Ebdo oportunistički i degradirajući naspram muslimanske zajednice... ne pripadam nijednoj verskoj zajednici i nemam političkih aspiracija.“
U Nemačkoj se reper Bušido, još jedan kritičar lista Šarli Ebdo, i sam našao na meti kritike. Dan nakon napada obavio je selfi u "Najk" dukserici sa pariskim logom i na Tviteru je napisao: „Stvari će se uskoro ponovo pokrenuti! #ccn3“. Iako je objasnio da je jednostavno reklamirao svoj novi album koji uskoro treba izaći (CCN3), Bušida su policajci ispitivali o džamiji u koju ide i o stvarima koja se tiču „nacionalne sigurnosti“.
U odbrani svog rada
U nedavnom intervjuu, Bušido je osudio napade kao „odvratne“, ali kaže da slogan „Je Suis Charlie“ ("Ja sam Šarli") smatra problematičnim, da je postao kao neki trend - „kao izazov polivanja hladnom vodom“. Bušido je takođe rekao da je njegov prijatelj Princ Pi, beli umetnik, postavio svoju sliku u dukserici na kojoj piše Pariz, ali nije bilo reakcije, čime je implicirao da se on našao na meti kritike zbog svog tunižanskog porekla.
"Hoćete reći da bi, da ste Šveđanin ovo bila hipsterska brada, a sada je talibanska?“, upitao je novinar pokazujući na Bušidovu bradu.

Bušido, nemački reper turskog porekla | Foto: Profimedia

Bušido, nemački reper turskog porekla | Foto: Profimedia

Nije najjasnije kako će tragedija u vezi lista Šarli Ebdo i novi sigurnosni zakoni oblikovati hip hop kulturu u Evropi. Izgleda, međutim, da će rep umetnike sigurno i dalje posmatrati sa dozom sumnjičavosti, dok oni nastavljaju ukazivati na nerasvetljene delove u različitim zakonima o govoru mržnje. Kada je prošle sedmice časopis "Tele Loisirs" objavio članak sa grafikonom koji predstavlja odnos rase i koeficijenta inteligencije, tvrdeći da ljudi iz severne Afrike imaju najniži IQ, mladi hip hop aktivisti su na društvenim mrežama podizali svest o ovom slučaju.
Napori da se cenzurišu hip hop umetnici takođe će se nastaviti. Reperu Saidu iz grupe ZEP 20. januara je suđeno zbog pesme u kojoj kaže „J***š Francusku i njenu kolonijalnu prošlost.“ Tužila ga je grupa Generalni savez za poštovanje Francuske i hrišćanstva (Agrif) jer je „podsticao mržnju“.
Predsednik grupe Agrif Bernar Antoni na sudu se žalio na „obrnuti rasizam“ prema belcima i na skori građanski rat dok mu sudija nije naredio da prestane da govori. „Nismo na Fox Newsu.“
Saidu će se ponovo pojaviti na sudu u martu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP