Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ĆUTALA 71 GODINU

Hitlerova sluškinja konačno otvorila dušu: Voleo je slatkiše, kaznio me je kada sam mu razbila šoljicu...

Autor: S.S. | 28.04.2014 - 13:22:00h | Komentara: 2

Elizabet Kalhamer (89) bila je sluškinja diktatora Adolfa Hitlera i sada, nakon 71 godine ćutanja, konačno je otvorila dušu i otkrila kako je to bilo služiti nemačkom vođi.

Hitler

Adolf Hitler i Eva Braun | Foto: AP

Što se tiče Hitlerovog načina ishrane njegovi najbliži saradnici znali su da se on držao stroge dijete i da je pio samo mlaku vodu, ponoćne želje za grickalicama gasio je jedući specijalno napravljenu „Firer tortu“.


On bi noću upadao u kuhinju nakon dugih razgovora sa gostima i retko je ustajao pre 2 sata popodne, otkrila je Elizabet koja je radila na njegovom imanju u Bavariji.

Kalhamerova kaže da je Hitlerova ljubavnica Eva Braun gospodarila kućom.
Sve sluškinje su znale da je Adolf imao probleme sa slezinom i da se držao stroge dijete koju mu je osmislio lični kuvar.

Elizabet Kalahamer

Elizabet Kalhamer | Foto: youtube

Međutim, slavni slatkorečivi diktator tajno se častio čokoladnim biskvitima i vanilicama.

„Firer torta“ – torta od jabuke posuta orasima i suvim grožđem – morala je da se pravi svakog dana i da se ostavlja svake večeri za njega da joj se on prikrade kao nevaljali školarac dok ostatak domaćinstva spava.

„Voleo je slatkiše, a Eva Braun je bila naš najbolji prijatelj“, opisuje Elizabet.
Kalhamerova je postala Firerova sluškinja kada se javila na oglas u novinama koji je glasio: „Potrebna sluškinja. Lokacija – Berghof, Obersalcberg.“
Nije ni slutila da će njen poslodavac biti Hitler.

Hitler

Hitler je obožavao slatkiše | Foto: AP

 
Njena majka ju je zamolila da ne prihvati posao ali tinejdžerka Elizabet je osećala da nije mogla da odbije nacističkog vođu, a njegovi službenici su joj rekli da bi trebalo da bude zahvalna na poslu.
„Osećala sam se nelagodno kada sam stigla“, kaže Elizabet za jedne salcburške novine.

Prvog dana morala je da prođe tri kontrolna punkta.

„Kuća je bila puna gostiju, a slučajno je i Firer bio tu“, opisuje Kalhamerova.
„Uskoro sam shvatila da mi je dozvoljeno da mislim ali ne i da govorim dok sam u njegovom prisustvu, niti da ga ogovaramo, iako naravno jesmo“, napomenula je.

Još na početku, Elizabet je rečeno da će svako ko otkriva detalje o Berghofu biti strogo kažnjen.

Bila je jedna od 22 devojke u službi i često je bila u Hitlerovom prisustvu iako nikada nije razgovarala sa njim – samo osoblju, koje radi puno godina kod njega, je bilo dozviljeno da mu se približava i da ulazi u njegove privatne sobe.

Radila je u sobama u kojima se šije i pere veš, a i kuvala je čaj koji je Adolf voleo da pije iz Nimfenburg porcelanske šolje.

Jednom je razbila šolju i bila je kažnjena gubitkom nekoliko slobodnih dana. Uslovi u Berghofu bili su u oštrom kontrastu naspram onih sa kojima se suočavaju obični Nemci i Austrijanci.

Dok je Elizabetina porodica imala malo da jede, sluškinje su uživale u sveže ceđenom soku od jabuke i imale su dosta hrane.

hitler

Svakog dana je morala da se pravi posebna torta za Hitlera | Foto: AP

 
„Eva Braun je uvek bila dobra prema meni. Ponašala se kao gazdarica iako nije bila udata. Oslovljavali smo je sa "Hajl miledi". Ona nam je dizajnirala uniforme. Za Božić mi je dala vunu da pletem čarape muškarcima na frontu“, opisala je Kalhamerova.

Hitler je bio opsednut filmovima i imao je privatni bioskop na imanju.
Sluškinje su smele da budu u njemu kada je puštan propagandni film Marike Rok.
Sve se promenilo u julu 1944. godine nakon neuspelog atentata na Hitlera od strane vojnih oficira. Elizabet je radila na imanju skoro do kraja rata, kada je evakuisano nakon bombardovanja.

 
Poslednji komentari
  • draga Vreme: 28.04.2014 19:28h

    Kako Vas nije sramota da pisete tekstove o Hitleru i da nas mobingujete sa ovakvim tekstovima? Da li zaista milslite da je ova gospodja toliko bitna da pisete ovaj tekst i da se jos potrudite i potkrepite ga i fotografijama?

  • Драгомир Vreme: 28.04.2014 19:30h

    Вала драги и ем мили моји АЛОВЦИ свака вам част!Одушевили сте ме чланком о Хићиној служавки!Од када се интересујем о тој жени да сам се годинама сикирао ди да то нађем.И ви ме усрећисте!Е ,бато,сада идем на миру да оспавам јер сам цео дан помагао свастики око сређивања водовода и струје у једном од њених станова.Коју клопу је спремила тек да сте то видели!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP