Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

CENE LETE U NEBO

Hoće li nam maslinovo ulje postati nedostupan luksuz?

Autor: net.hr | 22.12.2014 - 09:28:00h | Komentara: 0

Maslinovo ulje teče mediteranskom kulturom, ali zbog ovogodišnje loše berbe u dvema najvećim svetskim proizvođačima, Italiji i Španiji, kupci će morati dublje posegnuti u džepove kako bi ispunili svoje potrebe.

Maslinovo ulje

Cene ekstra devičanskog maslinovog ulja oštro rastu zbog slabog roda uzrokovanog lošim vremenskim uslovima u Španiji i velikim nametima u Italiji.

Po procenama Međunarodnog veća za maslinovo ulje (IOOC), berba koja je pre nekoliko nedelje počela u Španiji urodiće s 800 hiljada tona maslinovog ulja, što je više od pola manje nego prošle sezone.

Španija proizvodi trećinu svetskog ekstra devičanskog maslinovog ulja, a od toga 73 odsto dolazi iz Andaluzije. U toj Španskoj regiji rod će ove godine biti 56 posto manji nego prošle.

Neobično topao maj, sušno leto i zatim grad poremetili su rast maslina. Nije vreme jedini problem, međutim. Odličan rod 2013. godine od gotovo 1,8 miliona tona iscrpeo je stabla.

Pad i u Italiji

U međuvremenu, proizvodnju u Italiji poremetila je takozvana "muva-ubica", vrsta voćne mušice u naučnim krugovima poznata kao Bactrocera oleae, čije se larve hrane maslinama. Za to nema leka, jedina je opcija zapaliti zahvaćena stabla kako se insekt ne bi širio dalje. Evropska unija ponudila je Italiji milion evra za naknadu štete izazvane tom krizom.

Udruženje poljoprivrednika Coldiretti očekuje da će proizvodnja ove godine biti manja 35 posto u odnosu na prošlogodišnju.

Italija je drugi svetski proizvođač ekstra devičanskog maslinovog ulja posle Španije, ali je najveći svetski izvoznik. Nepoštene lokalne maslinare dugo optužuju da svoje boce pune jeftinim uljem iz drugih zemalja i prodaju ga kao italijansko.

Coldiretti navodi da će ove godine tog fenomena biti i više.

"Dve trećine boca koje se pune u Italiji sadrže ulje iz inostranstva", rekao je Roberto Monkalvo, predsednik Coldirettija, koji traži osnivanje posebne radne grupe koja će sprečiti prevare.

Naglašavajući da su masline postale "kao dijamanti", Monkalvo ukazuje i na porast organiziranog kriminala i krađe. Neki maslinari udružili su se i patroliraju svojim maslinjacima. Drugi zovu policiju da osigura zaštitu njihovih isporuka.

Masline

Grčka prošla dobro


Situacija je zato mnogo bolja u Grčkoj. Tamošnji maslinari su prošle godine proizveli 135 hiljada tona ulja, a ove će dvostruko više.

"Ove godine smo imali sreće. Bez insekata, odlično vreme", kaže maslinar Panajotis Tagaris s jugozapada Grčke.

Uprkos tome, nemoguće je da Tagaris i njegovi kolege nadoknade manjak iz Španije i Italije pa je rast cena neizbežan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP