Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PIRAMIDE

Holanđani razrešili misteriju izgradnje piramida?

Autor: Beta | 02.05.2014 - 12:59:00h | Komentara: 3

Holandski naučnici veruju da su rešili viševekovno pitanje o tome kako su drevni Egipćani prenosili ogromne blokove kamena za izgradnju piramida: izgleda da su koristili vodu.

Fizičari s Univerzititeta u Amsterdamu i tamošnje Fondacije za fundamentalna istraživanja materije su pošli od dosadašnje pretpostavke da su Egipćani blokove kamena tovarili na sanke i vukli kroz peščanu pustinju. Piramide u Gizi su  stare najmanje 4.000  godina i magnet su za turiste iz celog sveta

Piramide u Gizi su stare najmanje 4.000 godina i magnet su za turiste iz celog sveta

Naučnici su tome dodali ono što zna svako ko je šetao kroz pesak: mnogo je lakše hodati ako je pesak vlažan, nego ako je suv. Tako je i kada se vuku sanke: vlažan pesak kao podloga bitno smanjuje silu potrebnu za vuču tereta.

Da bi proverili ideju, naučnici su napravili laboratorijski model i izmerili silu potrebnu za vučenje sanki po suvom, i po vlažnom pesku koji je i čvršći. "Kada se voda doda pesku, nastaju 'kapilarni mostovi' - sitne kapljice vode koje povezuju zrna peska. Vlažna površina pustinjskog peska (koji je znatno sitniji od rečnog ili morskog) dvostruko je tvrdja, izdržljivija od površine suvog peska.

Sanke lakše klize preko takve, čvršće peščane površine i zato što se ispred vrhova sanki ne gomila pesak, što se dešava ako je pesak suv", piše u holandskom izveštaju. Izveštaj je ove nedelje objavljen u časospisu "Physical Review Letters", pod naslovom "Trenje pri klizanju na vlažnom i suvom pesku" (Sliding Friction on Wet and Dry Sand).

Nova teorija holandskih fizičara se ne zasniva samo na njihovoj pretpostavci. U grobu drevnog egipatskog vladara Djehutihotepa nalazi se freska na kojoj su prikazani radnici kako vuku sanke s velikim komadom kamena. Nacrtan je i čovek koji ispred sanki nešto sipa na tlo, verovatno vodu.

Primera radi, koliki je to obim građevinskog posla bio pokazuju i zanimljivosti o najvećoj od egipatskih piramida, Keopsovoj piramidi. Visoka je 138,75 metara, dužine 225 metara i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Na njoj je radilo 100.000 ljudi, dvadeset godina po tri meseca godišnje, i to u vreme poplave Nila, kada se nije mogla obrađivati zemlja. Gradili su je robovi i seljaci.

U Keopsovu piramidu ugrađeno je oko 2,5 miliona blokova, isklesanih u kamenolomu na desnoj obali Nila. Blokovi su od krečnjaka, bazalta i granita. Kameni blokovi su bili teški od dve do četiri tone (u proseku 2,5, maksimalno 7,5). Veliki granitni neotesani blokovi sa kojima je građen plafon za kraljevski salon, težili su preko pedeset tona.

Faraonova gajba

Keopsova piramida, najveća  | Foto: freedigitalphotos.net

Prema pisanju Herodota, pripreme za gradnju Keopsove piramide trajale su više od dvadeset godina. Glavni nadzornik radova na Keopsovoj piramidi bio je verovatno Hemiunu, Keopsov nećak.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 02.05.2014 15:26h

    Ауууу,бре,несам знао да су холанђани тол'ко паметнииии!Да санке иду лакше по мокроме песку?Санке бато иду по снегу!Ало,по снегу.Пирамиде су направили моји ванземаљци када су слетели на Земљу.Дали су деци да се играју и ете шта су саградили.А неки наши преци се заиграли по околини а ванземаљци ошли и ето ми остали.Одатле идеја за она' ИТ.Онда захваљујући естетској хирургији ми смо тражили да будемо мало ружнији па да изгледамо ки ви са земље.И тако када ,,онесвестим,, моју Радојку у кревету она вели,бато,да так'и могу да бидну само ванземаљци!Одох да после ове кафе расађујем јагоде!

  • ko to tamo peva Vreme: 02.05.2014 16:17h

    Vukli jesu, a kako su ih slagali i dizali na visinu 138 metara, ma nikad u životu na to pitanje neće niko moći da odgovori, ipak su tu umešani VANZEMALJCI, Toliko

  • nikola Vreme: 02.05.2014 17:41h

    E otkrili -toplu vodu-....pa to i lajik zna da su vukli blokove po mokrom pesku...ali kako su ih podizali? glupost

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP