Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BOLJKE DEMOKRATIJE

Hrišćani i satanisti u Mičigenu slave Božić jedni pored drugih!

Autor: A. O. | 18.12.2014 - 10:53:00h | Komentara: 0

Dve potpuno različite proslave, hrišćanska i satanistička, trebale bi da budu održane sledeće sedmice u skupštini američke savezne države Mičigen. A razlog tome je - sloboda govora!

Mičigen kapitol | Foto: Profimedia

Biće interesantno u nedelju: Mičigenska skupština | Foto: Profimedia

Ova čudna priča skrenula je pažnju američke javnosti nakon što je otkriveno da postoje velike čanse da hrišćanska božićna proslava bude otkazana, pošto nije zakazana po zakonima Mičigena.
Naime, detroitska podružnica satanističkog hrama želela je da postavi izložbu s temomo verskih sloboda i uključenosti, kao protivtežu hrišćanskoj proslavi. Satanisti su sve prijavili po propisima i dobili dozvolu, nakon što su državne institucije prioverile da li je to u redu.
- U pitanju je pravo koje proističe iz Prvog amandmana ustava SAD - objasnio je jedan od mičigenskih zvaničnika.
Sa druge strane, prijava koju su poslali hrišćani upućena je van Mičigena, ali se ispostavilo da taj posao nije odrađen kako treba. Naime, pravila te savezne države nalažu da se prijava pošalje najkasnije do 23 sata. Kakoa su shvatili da neće uspeti, hrišćani su svoj u prijavu povukli.
U tom trenutku se ispostavilo da će povodom božićnih praznika jedino satanisti održati svoj skup s izložbom pod nazivom "Najveći dar je znanje".
Mnogi hrišćani osetili su pogođenim, jer je ispalo da neće biti praznika rođenja Isusovog, između ostalog i zbog nedostatka podrške hrišćanskom skupu čiji organizatori nisu bili iz Mičigena.
Tada je na scenu stupio senator Rik Džons, koji je izjavio da je "nečuveno da satanisti 'ukradu' najveći hrišćanski praznik", nakon čega je grupa volontera, koja je odlučila da svakog dana podiže i uklanja scenu na kojoj će biti obeležene božine svečanosti. Oni će s tom akcijom početi u petak, a u nedelju će pored nih svoj štand postaviti i satanisti.
Pošto je cela stvar zapretila da eskalira, vlasti su odlučile da se ograde od obe manifestacije, kao i da postave kamere koje će snimati oba štanda, ne bi li se sprečili sukobi.
Satanisti su saopštili da je njihov cilj da podstaknu dobročinstvo i saosećanje među ljudima, a Džeks Blekmor, direktor detroitske satanističke ispostave, dodao je da im je cilj da privuku pažnju zbog politike koja je jasno umerena da podrži održavanje "mejnstrim" religijskih praznika koje isključuju sve druge.
U problemu se našao i direktor mičingenske skupštine. on će, naime, kada u nedelju bude krenup na posao, pre odlaska na misu u svoju crkvu morati da obiđe i satanistički štand.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP