Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NESTAŠICA TURISTA

Hrvati mame Ruse popustima!

Autor: Tanjug | 03.06.2015 - 11:18:00h | Komentara: 2

Hrvatski hoteli su, za razliku od prošle godine, u cilju privlačenja turista iz Rusije spremni da snize cene i ponude bonuse gostima, rekla je portparolka Ruskog saveza turističke industrije (RST) Irina Tjurina.

Rovinj, biser Istre

Rovinj, biser Istre | Foto: Profimedia

Ona je u izjavi portalu Interfaks turizam, precizirala da mnogi hoteli ove godine daju popust do 20 odsto, čak i u top sezoni, u avgustu. Pored toga, turistima se nude i različite povoljnosti, kao što je, na primer, besplatan ručak uz uplaćen polupansion, dodala je.
Tjurina je podsetila da hrvatski hotelijeri prošle godine nisu nudili takve pogodnosti. To je zbog toga što je turistički biznis u Hrvatskoj uglavnom orijentisan na zapadnu Evropu, dok je ruskih turista lane bilo 147.000, što čini svega 1,5 odsto ukupne turističke posete.
Stručnjaci smatraju da je orijentacija na ruske turiste posledica manje posete Nemaca koji tradicionalno čine najveći broj gostiju u Hrvatskoj.
Ruse će, ako se uzme u obzir popust, boravak u Hrvatskoj, u hotelu s tri zvezdice za dvoje, koštati otprilike 50.000 rubalja (862 evra). U junu, taj isti aranžman košta oko 35.000 rubalja (603 evra), precizirala je Tjurina.
Ruski turistički operateri, koji rade u Hrvatskoj, sa uzdržanim optimizmom gledaju na početak letnje sezone, ukazala je ona. U poređenju s martom i aprilom, kad je prodaja čitavih 70 odsto bila manja nego u istom periodu prošle godine, trenutna potražnja je skoro dostigla zatražene količine prevoza. Istovremeno, udeo last minit prodaja je i dalje suviše visoka i glavne rezervacije se odnose na jun, i zbog toga se ne može prognozirati kako će se razvijati situacija. Zasad prodaja zaostaje otprilike 30 odsto za prošlogodišnjim pokazateljima.
Većina turoperatera je usmerila svoje čarter letove na Istru koja je najpopularniji hrvatski region za Ruse, pa čarteri za Split i Dubrovnik nisu ni planirani u ovoj sezoni, dodala je Tjurina.
Ona je ukazala i da su ruski turisti promenili i svoja očekivanja prema smeštaju u Hrvatskoj, dobro se rezervišu skupi hoteli, a srednja kategorija cena je ostala gotovo nerasprodata, iako je ranijih godina na nju otpadala trećina potražnje. Osim odmora na plaži turiste zanimaju izleti po državi, a mnogi žele, kad su već u Hrvatskoj, da odu i u Italiju i Sloveniju, tvrdi Tjurina.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 03.06.2015 12:00h

    Која,бре, Хрватска?Наредио амер да русима не смеју да извезу ни једну мандарину?Шта на то каже хрватски воћар?Не сме ни да писне?Море,бре, да баћушка дође у Србију јер има пепоту да 'лади ноге у три Мораве!Еј,бато,три Мораве имамо!Куј то може да се похвали.Нико на целоме свету и два села више!

  • ivan Vreme: 03.06.2015 12:08h

    Staro je pravilo kada je roba jeftina ili kada je na znizenju znase da je bofl.Rusi ne na sedaju na te ponude bila je navala na Crnu Goru pa sada ih vise nema .Rus nekaze idem u CG ili HR nego idem na jadran ali sve manje jer obe destinacije sem velikih cena i prljavih hotela nenudi ama bas nista

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP