Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVO OTKRIĆE

Hrvatska, baza za tajne letove CIA!

Autor: Jutarnji list | 07.05.2014 - 12:59:00h | Komentara: 0

Od 2006. godine hrvatske vojne i civilne aerodrome koriste američki tajni agenti koji se odmaraju ili spremaju za misije na Bliskom istoku, piše "Jutarnji list". Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb, koristi kao svoju špijunsku bazu, piše list.

c130

C130 na pisti| Foto: Jutarnji.hr

Trideset pripadnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) prošle nedelje je sletelo u Split na proputovanju za Veliku Britaniju, saznaje ovaj hrvatski dnevnik.
 
Zasad nije poznato odakle su doleteli u Split. U Split su sleteli avionom "boing 757-200" s identifikacijskim brojem 24452 koji pripada američkom Ministarstvu bezbednosti.
Pozivajući se na svoje sagovornike, list piše da su u Hrvatsku došli nakon obavljene misije.
Prema rečima istog sagovornika, sletanje aviona CIA na hrvatske aerodrome sve je učestalije te je Hrvatska postala svojevrsni centar za njihove avione. Ta sletanja posebno su učestala u poslednje tri i po godine, odnosno od početka arapskog proleća.
Uglavnom se koriste aerodromi u Splitu i Dubrovniku te vojni aerodrom u Udbini. U tom je kontekstu posebno zanimljivo korišćenje aerodroma u Udbini koji Amerikanci koriste za prebacivanje svojih specijalnih snaga.
Na taj aerodrom mogu bez problema sletati veliki američki transportni avioni kao što je "herkules C-130". Aerodrom je na idealnoj poziciji i sve su operacije dobro skrivene od očiju javnosti.
Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i te dve države imaju dugogodišnju kvalitetnu obaveštajnu saradnju. Da je to tako, potvrđeno je i u izveštaju MORH-a o odbrani u kojem se navodi da su SAD glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na području bezbednosti i obrane.
Hrvatska je svoje aerodrome i vazdušni prostor za avione CIA otvorila još 2006. godine.
Tada su u dva navrata na aerodrom Ćilipi sleteli avioni koji su učestvovali u američkoj operaciji prevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Amnesti Internešenal je tako naveo da su se 2006. godine avioni povezani sa CIA dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.
Američkoj tajnoj službi Hrvatska je zanimljiva iz nekoliko razloga. Članica je NATO, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu.
Amerikancima su aerodromi na obali posebno zanimljivi kao međustanica za prebacivanje njihovih ljudi koji odlaze u tajne operacije.
To se potvrdilo upravo u slučaju arapskog proleća. Upravo iz Zagreba CIA je organizovala prevoz nekoliko tona oružja iz vojnih skladišta pobunjenicima u Siriji. Letovi iz Zagreba obavljali su se avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe.
Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb, koristi kao svoju špijunsku bazu.
U američkoj ambasadi SAD-a u Buzinu smeštena je špijunska baza NSA i CIA, što se navodi i u dokumentima koje je razotkrio Edvard Snouden.
Prema istim spekulacijama, taj centar je smešten na petom spratu na kojem nema prozora, o čemu svedoče ranije objavljene fotografije, piše Jutarnji list.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP