Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

Hrvatska dozvolila gej brakove!

Autor: Agencije | 15.07.2014 - 18:02:00h | Komentara: 1

Sabor Hrvatske doneo je danas Zakon o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i druga prava, ali ne i usvajanje dece. U Zakonu o radu radna nedelja i preko 60 sati.

poljubac, gejevi, gej

Gej venčanja dozvoljena u Hrvatskoj

Hrvatski Sabor usvojio je danas dva kotroverzna zakona - Zakon o životnom partnerstvu (tj. istopolnim brakovima) i izmenio Zakono o radu na štetu dosadašnjih prava radnika.
Sabor je zakon o gej brakovima usvojio glasovima 89 poslanika, dok ih je 16 bilo protiv. Sednicu Sabora pratili su i aktivisti za prava LGBT osoba, koji su usvajanje zakona ispratili aplauzom.
Obrazlažući ranije predlog zakona, ministar uprave Arsen Bauk objasnio je da se zakonom uvodi institucija životnog partnerstva kao forma zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.
Istopolnim parovima se takođa osigurava pristup većini konkretnih prava koje uživaju i heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.
"Radi se o zakonu koji će manjini doneti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije", dodao je Bauk.
Udruženja za zaštitu ljudskih prava i gej udruženja pozdravila su donošenje Zakona o životnom partnerstvu uz ocenu da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred. Ukazano je da se i dalje prepoznaje diskriminacija, jer nisu u potpunosti izjednačeni homoseksualni i heteroseksulani parovi.
Životno partnerstvo sklapaće se kod matičara. Ta praksa trebalo bi da počne od avgusta.
Iako se ne predviđa mogućnost usvajanja dece, zakon uvažava činjenicu da postoje istopolne zajednice s decom, pa je predviđena mogućnost sticanja prava brige životnog partnera nad detetom drugog životnog partnera.
Takvu odluku donosiće sud.
U Hrvatskoj se od 2003. istopolnim zajednicama priznavao status "neregistrovane kohabitacije".
U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se u Ustav unese definicija braka kao zajednica muškarca i žene.
Referendum je bio raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli unapred da onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.
Prethodno je vladajuća koalicija levog centra najavila donošenje zakona o partnerstvu, što je Socijaldemokratska partija obećala u predizbornoj kampanji.
Na današnjoj sednici, Sabor je usvojio i novi Zakon o radu, za koji su glasali poslanici vladajuće koalicije, a protiv je bila opozicija i SDSS.
Prema novom ovom zakonu, radna sedmica se uz preraspođelu radnog vremena produžava na 50, odnosno 60 časova, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.
Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond časova, odnosno banka časova.
Protiv takvog rešenja bio je laburist Dragutin Lesar, koji smatra da će se na taj način omogućiti da se radna sedmica produži i na više od 60 časova.
Odbačen je amandman kojim su laburisti, SDSS, HSU i HDZ-ov Goran Marić tražili da se izbriše mogućnost ustupanja radnika povezanim društvima u zemlji i inostranstvu.
Većina je odbila i amandman kojim je nezavisni poslanik Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje ljekara.
Vlada i parlamentarna većina odbile su i amandmane kojima su poslanici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam časova sedmično.
 
Poslednji komentari
  • VITEZ Vreme: 15.07.2014 18:17h

    Neka vam je sa srećom! kockasti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP