Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SVEČANOST U ZAGREBU

Hrvatska proslavila ulazak u EU: Tesla i Andrić su Hrvati! (FOTO) (VIDEO)

Autor: Agencije | 01.07.2013 - 09:46:00h | Komentara: 4

Tačno u ponoć, uz vatromet, Hrvatska je postala 28. članica Evropske unije. Svečano su podignute plave zastave sa zlatnim zvezdama na graničnim prelazima ka zemljama Zapadnog Balkana.

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Svečanost u Zagrebui Foto: AP

Hrvatski predsednik Ivo Josipović prima dres "tima EU" od litvanske koleginice Dalije Gribauskajte

Posle celodnevnih prijema, zvaničnih i nezvaničnih susreta, u kojima je naročita pažnja posvećena regionu i posebno prvoj poseti srpskog predsednika Tomislava Nikolića, Hrvatsku je u EU ispratio irski vicepremijer Ejmon Gilmor, a u EU je dočekala litvanska predsednica Dalija Gribauskajte.

“Hrvatska i Litvanija, košarkaške zemlje, znaju koliko je značajan član tima”, rekla je litvanska predsednica, i poklonila “dres EU” hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću.

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je, neposredno posle ponoći obraćajući se građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, formalno otvorio, kako je rekao, novo poglavlje u debeloj knjizi hrvatske istorije.
Zvaničnici na svečanosti u Zagrebu
"Ovo je dan kada su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego mnogih prethodnih generacija naših ljudi, dan kada smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i evropsku budućnost naših novih generacija", rekao je Josipović.


Ističući da građani Hrvatske dele vrednosti sa ostalim Evropljanima, Josipović je rekao da su sloboda i mir najvažnije od tih vrednosti.

Svečanost ulaska u EU:

"EU je nastala kao antiratni projekat i razvila se u simbol mira I saradnje. Ona je jemstvo mira i sigurnosti za sve koji u njoj žive. Zato, želimo da Evropa ne stane na našim granicama. Neka je otvorena svim zemljama i ljudima dobre volje, svima koji žele da s drugima u miru i slobodi podele evropski san i evropsku budućnost", poručio je Josipović.

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Zvaničnici ispred crkve Svetog Marka u Zagrebu Foto: AP

 
Pred ponoć, izvedena je Betovenova “Oda radosti” - himna EU, a pre toga “Himna slobodi” Ivana Gundulića.
Hrvatski premijer Zoran Milanović je, pozdravljajući građane i oko 170 visokih zvanica iz inostranstva, poželeo da “hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti” i kao primere te posebnosti naveo imena najpoznatijih Hrvata ikad, na prvom mestu navodeći Nikolu Teslu. Dalje na listi se našao i Ivo Andrić.
Premijer Zoran Milanović je susedima preneo slične poruke ohrabrenja ističući da Hrvatska nikuda ne beži i da ostaje na podneblju na kojem je i do sada bila, ali sa novom odgovornošću.

"Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regiona u što bržem usvajanju evropskih kriterijuma. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone među kojima je najuzvišnije zajedništvo u antifašističkoj borbi tokom Drugog svetskog rata. Povezuje nas privrženost vrednostima solidarnosti i solidarstva koje želimo da još snažnije utisnemo u temeljni koncept EU", rekao je Milanović.

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Prve zvanice pristigle su u Banske dvore, sedište hrvatske vlade, oko 18.30 sati, a dočekala ih je vicepremijerka i šefica diplomatije Vesna Pusić. Foto: AP


Zvaničnici ispred crkve Svetog Marka u Zagrebu
Predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poželeli su dobrodošlicu Hrvatskoj i na hrvatskom rekli: “Čestitam, Hrvatska!”. Rompej je, poželevši dobrodošlicu Hrvatskoj, podsetio na njene nove odgovornosti prema regionu, u kojem on treba da bude primer.

"U novijoj istoriji Zapadnog Balkana ulazak vaše zemlje prdstavlja prekretnicu na putu prema zajedničkoj budućnosti. Predstavlja život u zajedništvu, u miru i blagostanju. Proteklih ste meseci zajedno sa Slovenijom hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i sa BiH. Na tom istom putu Beograd i Priština takođe su postigli istorijski sporazum. Verujem da će biti još pozitivnih koraka", rekao je Rompej.

Na prelazu Bajakovo tabla EU
Hrvatska televizija se, neposredno po ponoći, direktno uključila u ceremoniju na graničnom prelazu Bajakovo, prema Srbiji, gde je postavljena tabla EU i svečano podignuta evropska zastava, a na graničnom prelazu Bregana ka Sloveniji održan je ceremonijal suprotne simbolike - skinute su ploče Carinske uprave Hrvatske.

Za Evropu: Mesić sa vinom, Nikolić sa vodom

Za Evropu: Mesić sa vinom, Nikolić sa vodom | Foto: Goran Srdanov

Predsednik Josipović će, nakon slavljeničke noći, za predsednike država koji učestvuju u proslavi ujutru prirediti radni doručak u svojoj rezidenciji, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pred oko 10.000 građana na centralnoj proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, hrvatski državni vrh i evropski zvaničnici poručili su da je reč o istorijskom danu za Hrvatsku, ali i za EU.

Svečana večera
Nikolić u prvoj poseti Zagrebu: Srbi, Zeman, pa slavlje
U Banskim dvorima u 20.30 časova počela je svečana večera, na kojoj je predsednik Josipović u zdravici poručio da će Hrvatska nastaviti da podržava evrointegraciju čitavog Zapadnog Balkana.
- Želim da vam poručim da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva - nazdravio je Josipović državnicima sa Zapadnog Balkana, među kojima su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.



Ulazak Hrvatske u EU je, prema Josipovićevim rečima, potvrda uverenja građana te države o njihovoj pripadnosti evropskim demokratskim vrednostima i kulturnom krugu.
- Trenutak kada Hrvatska ulazi u EU vreme je mnogih sumnji i propitivanja. I u Hrvatskoj ima sličnih dilema. Međutim, na kraju jedne etape hrvatske istorije i na početku nama novog, evropskog doba, u Hrvatskoj prevladava uverenje da je projekat EU projekat budućnosti. Na Evropu gledamo kao na novu priliku da ostvarimo novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi uzlet - kazao je Josipović.

Slavlje u Zagrebu:
Premijer Zoran Milanović je, obraćajući se gostima, pozvao na zajednički otpor sejanju straha od drugih i drugačijih i negovanje Evrope zasnovane na čistom srcu, a ne strahu, saradnji a ne sumnjičavosti, prihvatanju a ne getoizaciji i razumevanju i upoznavanju nasuprot osuđivanju i predrasudama.

Proslava ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju Foto: AP

Tači prisustvovao proslavi Foto: AP

- Nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, uprkos brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svest o nezamenjivosti temeljnih vrednosti, poput solidarnosti i obrazovanja - rekao je Milanović.
Kako javlja specijalni izveštač Tanjuga, na meniju su jela kojima će gosti "nepcem upoznati Lijepu Našu". Zvanice dočekuju toplim hlebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima penušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na severozapadu Hrvatske, a potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavsom graševinom.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović prima dres

Hrvatski predsednik Ivo Josipović prima dres "tima EU" od litvanske koleginice Dalije Gribauskajte | Foto: AP

Na drugom tanjiru će biti inćuni sa ličkim krompirom, praćeni dalamtinskim pošipom i istarskim merlotom, a zatim sledi vrhunac gozbe u vidu jagnjetine ispod peke (sača), uz koju će biti točen dalmatinski plavac i slavonski crni pino. Za kraj će biti serviran salenjak, tipičan kolač kontinentalne Hrvatske, i desertna vina zelenac i traminac.

U trenutku dok strani zvaničnici sa članovima hrvatske vlade i Sabora večeraju u Gornjem gradu, gde je sedište hrvatske administracije, građani se u centru Zagreba okupljaju na centralnoj proslavi ulaska u EU.
Prve zvanice pristigle su u Banske dvore, sedište hrvatske vlade, oko 18.30 sati, a dočekala ih je vicepremijerka i šefica diplomatije Vesna Pusić.
Među prvima se pojavio evropski komesar za proširenje Štefan File koji se, kako javlja Hina, "srdačno pozdravio" sa Vesnom Pusić. Hrvatski mediji izveštavaju da se dobro raspoložena vicekancelarka "srdačno pozdravila" i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem. Oko 19 sati, doček gostiju u Banskim dvorima preuzeli su predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Među stranim zvaničnicima, hrvatski mediji posebno ističu dolazak srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji predvodi delegaciju u kojoj su premijer Dačić, šef diplomatije Ivan Mrkić i savetnik Marko Đurić.
Hrvatski mediji ističu da je reč o prvoj poseti Nikolića Zagrebu, a portal Index.hr prenosi da je na putu od zagrebačkog aerodroma "Pleso" do Gornjeg grada u Zagrebu, visoku delegaciju Srbije obezbeđivala kolona od čak 13 automobila.

U kasnim večernjim časovima će se oko 170 gostiju iz inostranstva, među kojima su predsednici svih država regiona, preseliti u VIP zonu na Trgu bana Jelačića odakle će pratiti kulturno-umetnički program i obraćanja domaćih zvaničnika i predstavnika EU.

Saobraćaj u Zagrebu je ceo dan potpuno blokiran, a prilazi Trgu bana Jelačića i svetog Marka omogućeni su samo sa posebnim propusnicama.
Poslednji komentari
  • slavkojan Vreme: 01.07.2013 17:08h

    Sad se vidi da je srpski pesnik, Jovan Dučić bio u pravu kad je za Hrvate rekao da su najhrabriji narod na svetu ne zato što se nikoga ne boje već zato što se ničega ne stide.Predstaviti Nikolu Teslu kao Hrvta kome su hrvatski bojevnici u njegovom zavičaju bombardovali i spalili kuću i muzej je svetogrdje,ali samo oni to mogu,pa su prisvojili i Ivu Andrića,Rudjera Boškovića,Vladana Desnicu,Petra Preradovića i ......Bez daljeg komentara.

  • Shommy Vreme: 02.07.2013 12:31h

    I Messi je Hrvat !!!

  • Nikola Tesla Vreme: 03.07.2013 22:33h

    Poslednja životna želja je da mu na sahrani odsviraju "TAMO DALEKO"?! A zna se da je ta pesma nastala u redovima Srpske vojske u prvom svetskom ratu, i isto tako se zna da nam Hrvati nisu bili prijatelji u tom ratu! Svaki vid da se oskrnavi njegov lik i delo krađom identiteta i falsifikovanjem istorije ne može imati slavni epilog. TESLA JE UVEK BIO SRBIN, I SRBIN OSTAĆE!

  • gacikus Vreme: 06.08.2013 05:57h

    hrvati zaboravili da prisvoje i MEHMED PASU SOKOLOVICA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP