Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VLADA PRIHVATILA PREDLOG IZMENA ZAKONA

Hrvatska za izmene zakona o upotrebi ćirilice

Autor: Tanjug | 24.06.2015 - 12:03:00h | Komentara: 1

Vlada Hrvatske prihvatila je danas predlog izmena Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina koji garantuje slobodu izražavanja i služenja jezikom i pismom, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Hrvatska zastava

Hrvatska Vlada prihvatila izmene zakona o upotrebi ćirilice | Foto: foter.com

Prema odluci kojom je Ustavni sud prošle godine nedopuštenim ocenio raspisivanje "referenduma o ćirilici", vlada je bila u obavezi da do avgusta izmenama Zakona osigura mehanizme za slučajeve kada predstavnička tela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz toga zakona i opstruišu njegovo sprovođenje.
Naime, Ustavni sud je neustavnim proglasio referendumsko pitanje prema kojem bi građani odlučili da li su za to da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svoga jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Ministar uprave Arsen Bauk kaže da su ovim predlogom zakona nacionalnim manjinama garantovane sloboda izražavanja i služenje jezikom i pismom i podsetio da, prema dosadašnjoj praksi, za usvajanje ovih izmena u Saboru je potrebna dvotrećinska većina, dok je premijer Zoran Milanović naglasio je da je to većina koju njihova koalicija ne kontroliše.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 24.06.2015 13:06h

    Ћирилица у Хрватској никада НЕ СМЕ да се прихвати!То само чини својта или ти тамо покатоличени срби.Једноставно изроди мрзе што је своје!Такав је онај што са чекићем лупа таблу а носи српско име и презиме.Неће ваљад србин да носи мађарско име и презиме.Када се појавила телевизија титлови су били само на латиници.Када је Београд емитовао ћирилицу у Хрватској су људи буквално добијали нервне сломове.Лударе су биле препуне!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP