Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HSBC zatvara račune
diplomata u Britaniji!

Autor: Tanjug | 05.08.2013 - 09:14:00h | Komentara: 0

Globalni bankarski džin HSBC, sa sedištem u Londonu, obavestio je na desetine stranih diplomatskih misija u Britaniji da će zatvoriti njihove račune i da će im dati 60 dana da prenesu svoj novac na neko drugo mesto, saopštila je portparolka britanskog Forin ofisa.

HSBC Bank

Tom merom, koja je izazvala "pometnju" medju u diplomatskim krugovima, biće pogodjeno više od 40 ambasada i konzulata, uključujući misiju Vatikana.
Situaciju otežava odbijanje drugih banaka da preuzmu te poslove HSBC, zbog čega je morao da se umeša Forin ofis.

"U kontaktu smo sa HSBC i pogoĐenim diplomatskim misijama. Jednom broju njih smo uputili pisma s instrukcijama kako bismo im pomogli u otvaranju novih računa", rekla je portparolka.

Prema Bečkoj konvenciji koja se odnosi na diplomatske odnose, Britanija nema ovlašćenja da primora komercijalne banke na pružanje usluga.
Bernard Silver, predsednik Konzularnih predstavništava u Londonu (ČL), rekao je danas da većina misija ima velike teškoće da nadje druge banke koje bi prihvatile njihove račune.

"Ambasadama i konzulatima su hitno potrebne banke, ne samo radi preuzimanja novca za vize i pasoše, već i za isplate zarada osoblja i plaćanje raznih računa", rekao je on.

HSBC je saopštila da je ta njena odluka deo programa procene njenih poslova s klijentima, u okviru kojeg oni moraju da zadovolje pet kriterijuma: medjunarodno povezivanje, ekonomski razvoj, profitabilnost, efikasnost kad je reč o troškovima i likvidnost.

"HSBC sprovodi program pet filter procena u svim svojim poslovima od maja 2011. i naše usluge ambasadama ne predstavljaju izuzetak", rekao je portparol te banke za list "Mejl on sandej".

Taj list je naveo da je jedan diplomata rekao da banka HSBC strahuje od izloženosti ambasadama nakon što je bila uvučena u veliki skandal sa pranjem novca koji ju je skupo koštao.

SAD su prošle godine odredile kaznu za HSBC od 1,9 milijardi dolara (1,4 milijarde evra) zbog navodnog pranja novca kojim su pomagani meksički narko karteli, teroristi i Iran.

Banka je priznala da nije sprovodila "adekvatnu" kontrolu i prihvatila je odgovornost za greške u prošlosti, u okviru sporazuma sa nekoliko američkih službi, uključujući Ministarstvo pravde.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP