Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZNOS ŠTETE SE JOŠ UTVRĐUJE

I Vlada odgovorna za poplave

Autor: Beta | 02.05.2015 - 00:03:00h | Komentara: 0

Posle procesa koji je trajao skoro deceniju, sudija u Vašingtonu je u petak saopštio da su američke vlasti delimično odgovorne za katastrofalnu poplavu posle uragana "Katrina" i drugih oluja, do kojih je došlo zbog izgradnje jednog kanala koji je gradila Vojska.

Sudijski čekić

Koliku odštetu će Vlada morati da plati, još se ne zna. | Foto: Profimedia

Sudija Suda za potraživanja od Federacije, u Vašingtonu, Suzan Braden je ocenila da je poplava bila posledica toga što je Vlada izgradnjom kanala preuzela odgovornost za tudju imovinu, te država moraju i da obešteti tužioce.
Koliku odštetu će Vlada morati da plati, još se ne zna. Presuda je doneta po tužbi grupe stanovnika jednog naselja kraj Nju Orleansa, koje je posle uragana "Katrina" 2005. godine bilo poplavljeno vodom iz sada zatvorenog kanala uz reku Misisipi, koji je izgradila američka vojska kroz privatno zemljište.
Sudija je potvrdila stav tužitelja da su izgradnja, proširenje, rad i neodržavanje kanala doveli do poplave.
Taj kanal je Kongres SAD 1956. godine odredio kao plovnu prečicu od reke Misisipi do Meksičkog zaliva, a izgradnja je završena godinu dana kasnije. Kanal je zatvoren 2009. godine, posle uragana. Mnoge druge tužbe protiv savezne vlade zbog posldica uragana "Katrina", nisu bile uspešne.
Niz sudskih odluka je tako federalnu vladu zaštitio od odgovornosti za milijarde dolara štete od poplava koju su mnogi stanovnici i vlasnici preduzeća tvrdili da su pretrpeli jer je Vojska loše projektovala, loše izgradila i loše održavala nasipe i obaloutvrde.
Sudija Braden je najavila da će strane u sporu na sastanku u sredu utvrditi da li mogu da se dogovore o sporazumnoj isplati nadoknade za štetu koju bi procenio posrednik koga one saglasno odaberu.
Uz to, sudija je preporučila Vojsci i Ministarstvu pravosudja SAD da se ne žale na njenu presudu jer "dalje suđenje o ovoj stvari ne bi bilo u interesu Vojske, niti bi služilo interesima pravde. Vreme je da se taj slučaj završi".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP