Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NOVI ZAKON

Ili sklanjanje uvreda, ili kazna do 5.000 evra!

Autor: Tanjug | 10.06.2015 - 12:49:00h | Komentara: 0

Novi slovenački zakon o medijima nalaže urednicima da brišu uvredljive komentare kojima se širi govor mržnje, a ako to ne učine u najkraćem mogućem roku predviđene su i sankcije - kazne glavnim urednicima u visini od 500 do 5.000 evra.

kompjuter

 
Reč je o nacrtu zakona koji je još u fazi javne rasprave, ali je već izazvao polemike i suprotstavljena mišljenja, jer jedni smatraju da se ovakvim rešenjem širi prostor slobode izražavanja uz političku korektnost, dok drugi misle da je reč o cenzuri.

Uvođenje sankcija i brisanje nekorektnih komentara čitalaca i slušalaca Ministarstvo kulture, koje je predlagač zakona, obrazložilo je potrebom smanjivanja pojave govora mržnje, posebno u medijima na internet platformama. U Ministarstvu tvrde da na taj način samo primenjuju rezoluciju o nacionalnom programu suzbijanja kriminaliteta, koja sprečavanje govora mržnje postavlja kao jedan od svojih glavnih ciljeva.

Ako novi zakon o medijima potvrdi parlament, u kojem stranke iz koalicije premijera Mire Cerara imaju većinu, urednici će morati da objave jasna pravila koji su komentari na internet forumima uz njihove članke korektni, a koji nisu za objavu i da se strogo pridržavaju tih kriterijuma.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP