Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

APSURDAN PREDLOG NEMAČKIH KONZERVATIVACA

Imigranti treba da govore nemački i kod kuće

Autor: Beta | 08.12.2014 - 17:08:00h | Komentara: 1

Konzervativna nemačka Hrišćanska socijalna unija (CSU) iz vladajuće koalicije danas se našla na meti kritika i ismejavanja zbog poziva imigrantima da nemački jezik govore čak i kod kuće.

DoseljeniciIlustracija | Foto: Profimedia

Jedan viši zvaničnik te stranke pokrenuo je na partijskoj konferenciji inicijativu da od ljudi koji žele da dobiju stalnu dozvolu boravka u Nemačkoj "treba da bude traženo da nemački govore i na javnom mestu i u porodici".
Kritičari su tu inicijativu ocenili u najboljem slučaju kao totalni apsurd, a u najgorem kao zamešateljstvo da se prigrabe glasovi birača podilaženjem njihovom antiimigrantskom sentimentu, u trenutku kada on i u Nemačkoj i u ostatku Evrope jača zbog priliva izbeglica, koji najviše beže sa ratnih područja na Bliskom istoku.
Generalni sekretar Hrišćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel napisao je na Tviteru da se "nijednog političara ne tiče da li neko govori latinski, klingon ili hesenski kod kuće", aludirajući na nemački dijalekt kojim se govori u nemačkoj pokrajini Hesen odakle i on potiče.
Zamenik kancelarke Zigmar Gabrijel rekao je da nikom iz njegove partije levog centra "ne bi pala na pamet ideja da zabrani imigrantima da govore maternji jezik".
"Mislim da nikada nećemo dostići taj nivo političke demencije", istakao je on.
Turska zajednica u Nemačkoj ocenila je tu inicijativu "mizantropskom, neustavnom i apsurdnom".
Generalni sekretar CSU Andreas Šojer izašao je danas sa partijske konferencije da bi rekao da je uvredljiva rečenica promenjena u smislu da bi oni koji bi želeli da postanu gradjani "trebalo da budu motivisani da govore nemački u svakodnevnom životu".
"Od početka nije bilo reči o obavezi, naredjivanju ljudima ili inspekcijama", rekao je Šojer, insistirajući da je inicijativa njegove stranke pogrešno shvaćena.
Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 09.12.2014 09:00h

    Nije ovo ništa apsurdno . To samo pokazuje kako jedna ozbiljna nacija misli na sebe . Kamo sreće da smo i mi takvi . Svidelo se to nekome ili ne !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP